Scrisoare deschisă către Guvernul României - Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, pentru a reduce impactul socio-economic determinat de creșterea prețului la energie 

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O creștere comparativ cu luna mai a anunului trecut
O creștere comparativ cu luna mai a anunului trecut
Asociația Energia Inteligentă, în ultimele 12 luni, prin peste 500 de poziții publice a prezentat pericolul iminenței creșterii prețului la toate formele de energie și a solicitat măsuri care să elimine atât abuzul unor furnizori asupra consumatorilor, cât și politici publice care să prevină/diminueze creșterea prețului la energie.

Având în vedere că s-a depășit limita de suportabilitate la nivelul multor consumatorii casnici, dar mai ales a celor non-casnici  (care va fi percepută în lunile următoare), Asociația Energia Inteligentă reia solictarea înaintată către Guvernul României în data de 9 august 2021, a realizării unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii grave cu care ne confruntăm, asigurarea suportabilității bugetului de stat și eliminarea haosului creat pe piața de gaze.

Piața Reglementată a FUI (funrizor de ultimă instanță n.r.) a permis creșteri ale prețului de vânzare a gazelor cu până la 38 de ori în ultimele 18 luni și a determinat furnizorii să refuze vânzarea de gaze pe piața liberă și aceștia să vândă clienților doar în regim de FUI, la prețuri mult mai mari. Furnizorii vând clienților doar în regim FUI și astfel impun statului obligația de a compensa facturi mult mai mari, la prețul de FUI și nu la prețuri corecte. Acum furnizorii merg la FUI, unde câștigă cât vor ei și statul se întreabă de ce a estimat plăți pentru plafonare de 16 miliarde lei și acum acestea ajung la 30 miliarde lei.

Având în vedere tendințele menținerii creșterii prețului la gaze naturale și energie electrică cel puțin până în primăvara 2023, considerăm că se impune ca primă măsură, intervenția urgentă a Guvernului prin măsuri care vor face preţurile la gaze, energie termică, lemne de foc și electricitate să fie mai accesibile pe termen scurt, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii. 

Asociația Energia Inteligentă înaintează Guvernului un Plan de Măsuri de Urgență Energetică aplicat gazelor naturale pentru perioada septembrie 2022 – aprilie 2025 (același Plan care a fost propus și în august 2022).

Apreciem că în situația actuală o singură măsură nu poate să reducă impactul prețului diferitelor forme de energie asupra consumatorilor, fiind necesar un pachet de măsuri. În acest context supraimpozitarea profiturilor este o măsură exclusiv de a colecta bani suplimentari la buget, dar istoria supraimpozitării practicate în România din anul 2013 a arătat că nu aduce și prețuri mai mici. 

România are nevoie de metode de a reduce facturile și aceasta ar trebui să fie obiectivul urmărit. 

Cu stima
Prof. Dumitru Chisăliță
Președinte
Asociația Energia Inteligentă

AICI PROPUNEREA prof. Dumitru Chisăliță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel