Scumpirea petrolului şi gazelor a dublat profitul grupului OMV

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
OMV
OMV
Scumpirea petrolului şi gazelor a dublat profitul şi vânzările grupului OMV în primul semestru.

Grupul energetic austriac OMV AG, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a raportat joi un profit operaţional de 5,558 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 156% comparativ cu perioada similară a anului trecut, graţie majorării preţurilor la petrol şi gaze naturale, informează APA.

De asemenea, cifra de afaceri semestrială a grupului OMV a crescut şi ea cu 124%, până la 30,621 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte rezultatele pe trimestrul al doilea, profitul operaţional a atins un nivel record de 2,937 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de 1,299 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările s-au dublat şi ele până la 14,79 miliarde de euro.

Pentru ansamblul acestui an, OMV se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să fie de peste 100 dolari per baril, faţă de 71 dolari per baril în 2021, şi la o marjă de rafinare de aproximativ 15 dolari per baril, semnificativ mai mare decât cea de 3,7 dolari per baril înregistrată în 2021.

OMV, care în ultimele săptămâni s-a confruntat cu o reducere a livrărilor de gaze naturale din Rusia, nu se aşteaptă la o oprire completă a exporturilor de gaze ale Rusiei. "Cu toate acestea, incertitudinile cu privire la viitoare reduceri ale livrărilor persistă şi ar putea conduce la noi pierderi", a informat grupul austriac în raportul pentru trimestrul doi, publicat joi.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de 4 miliarde de lei pentru acest an

 

Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de circa 4 miliarde de lei pentru acest an, în funcţie de climatul investiţional, suma fiind în creştere faţă de cele 2,8 miliarde de lei investite anul trecut, potrivit rezultatelor financiare pentru primul semestru al anului, transmise joi Bursei de la Bucureşti.

"Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv (2021: 3 miliarde de lei). Randament pentru acţionari atractiv: un dividend de bază de 0,0341 lei/acţiune (cu 10% mai mare faţă anul precedent) a fost plătit începând din iunie şi un dividend special de 0,0450 lei/acţiune a fost aprobat de către AGOA şi va fi plătit începând din septembrie", conform raportului transmis BVB.

În ceea ce priveşte cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul, OMV Petrom preconizează că aceasta va fi relativ stabilă în 2022, însă cererea de gaze naturale şi electricitate va fi mai mică decât în 2021.

Pentru 2022, OMV Petrom preconizează ca preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în creştere la peste 100 de dolari/bbl, faţă de estimarea anterioară, în jur de 95 USD/bbl şi de 71 USD/bbl în 2021.

"Marja de rafinare este estimată a se situa peste 15 dolari/bbl (2021: 5,5 USD/bbl). Au fost introduse măsuri temporare pentru pieţele de gaze şi energie electrică aplicabile în perioada aprilie 2022 - martie 2023 în ceea ce priveşte preţurile, marjele, înmagazinarea şi taxele; de asemenea, măsurile de reducere a preţurilor la combustibili sunt aplicabile în T3/22 pe baza voluntară", se precizează în documentul remis BVB.

Grupul precizează, în context, că întreruperile în fluxurile de mărfuri ruseşti/dinspre Rusia spre Europa ar putea determina creşteri suplimentare ale preţurilor energiei în Europa care, după o fază de stabilizare la un nivel ridicat, au crescut din nou spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2022.

"Sancţiunile împotriva Rusiei şi contrasancţiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbări în lanţurile globale de aprovizionare şi la penurie, de exemplu, de produse energetice, materii prime, produse agricole şi metale şi, în consecinţă, la creşteri şi mai mari ale riscului de inflaţie a costurilor", subliniază sursa citată.

În sectorul de explorare şi producţie, OMV Petrom estimeaz㠁limitarea declinului în România sub 7% faţă de 2021, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului. Estimarea anterioară era de aproximativ 7%, în timp ce în 2021, de -7,6%.

Investiţiile de circa 2,6 miliarde de lei (2021: 2 miliarde lei) s-au direcţionat pe forarea a circa 60 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 600 de reparaţii capitale (2021: 36 de sonde noi şi sidetrack-uri; 695 de reparaţii capitale).

Rata de utilizare a rafinariei este estimată a se situa peste valoarea de 95% (2021: 97%), iar vânzările totale de produse rafinate sunt estimate a fi relativ similare cu cele din 2021, respectiv 5,3 milioane tone.

În sectorul de Gaze şi Energie, OMV Petrom estimează vânzări totale de gaze naturale mai mici faţă de 2021 (49 TWh), în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse. Producţia totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mare faţă de 2021 (2021: 4,8 TWh).

În sectorul gazelor naturale, în ceea ce priveşte perimetrul Neptun Deep, Grupul estimează că va avea loc transferul statutului de operator către OMV Petrom în trimestrul 3 din 2022, dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie fiind estimată pentru mijlocul anului 2023.

În perimetrul zona Han Asparuh offshore Bulgaria se estimează forarea unei sonde de explorare în 2023 şi continuarea prospectivităţii şi evaluării, iar în perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia ar putea avea loc licitaţie pentru achiziţia de date seismice în desfăşurare. Perioada
achiziţiei de date seismice urmează a fi stabilită.

De asemenea, Grupul ţinteşte reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 30% până în 2030 faţă de 2019 (2021: scădere de aproximativ 10%
faţă de 2019).

Până la finalul lui 2022, Grupul OMV Petrom estimează că vor fi instalate aproximativ 100 de puncte de reîncărcare şi se vor face progrese în dezvoltarea unui portofoliu de energie electrică regenerabilă prin parteneriate, dezvoltarea de proiecte în direcţia producerii de combustibil sustenabil pentru aviaţie şi bio-etanol de generaţia a doua.

Perspectivele pentru întregul an 2022 se bazează pe ipoteza că nu vor fi introduse măsuri semnificative de carantină şi că nu vor exista
întreruperi semnificative în aprovizionare, se precizează în document.

Grupul OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel