Se anunţă vremuri şi mai grele. FMI estimează că unele țări s-ar putea confrunta cu o recesiune
Autor: DCBusiness Team | 09 iun 2022, 22:36
Estimările FMI privind economia mondială vor fi „semnificativ mai rele”. „E vorba de şocuri după şocuri care ne afectează serios”
Estimările FMI privind economia mondială vor fi „semnificativ mai rele”. „E vorba de şocuri după şocuri care ne afectează serios”
Semnal nu tocmai încurajator din partea Fondului Monetar Internaţional. 

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca luna viitoare să reducă și mai mult prognoza privind creșterea economică mondială în 2022, a declarat joi un purtător de cuvânt, după ce Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au decis să-și reducă propriile prognoze.

Aceasta ar fi a treia retrogradare a FMI în acest an. În aprilie, FMI și-a redus deja prognoza privind creșterea economică mondială cu aproape un punct procentual, până la 3,6% în 2022 și 2023, arată Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Fondului, Gerry Rice, a declarat în cadrul unei ședințe periodice de informare a FMI că perspectivele generale prevăd în continuare o creștere la nivel mondial, chiar dacă la un nivel mai lent, dar că unele țări s-ar putea confrunta cu o recesiune.

"În mod clar, au avut loc o serie de evoluții care ne-ar putea determina să revizuim în continuare în scădere", a declarat Rice reporterilor. "S-au întâmplat atât de multe și (se) întâmplă foarte repede de când am venit ultima dată cu prognoza noastră".

 

FMI urmează să publice o actualizare a Perspectivelor Economice Mondiale la mijlocul lunii iulie

 

Marți, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală cu aproape o treime, la 2,9% pentru 2022, citând daunele agravante cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și de pandemia COVID-19, avertizând în același timp asupra riscului tot mai mare de stagflație. citeste mai departe

O zi mai târziu, OCDE și-a redus prognoza cu 1,5 puncte procentuale, la 3%, deși a afirmat că economia mondială ar trebui să evite o criză de stagflație în stilul anilor 1970. citiți mai departe

Rice a declarat că reducerea preconizată se datorează continuării războiului din Ucraina, prețurilor volatile ale materiilor prime, prețurilor foarte ridicate la alimente și energie și unei încetiniri mai severe decât se aștepta în economia chineză, precum și creșterii ratelor dobânzilor într-o serie de economii avansate. El nu a oferit detalii despre perspectivele Chinei.

"Asistăm la această confluență de crize... combinația tuturor acestor lucruri care merg în aceeași direcție de materializare a riscurilor de scădere", a spus el.

 

Citeşte şi: BCE va majora în iulie dobânda de referinţă, în efortul de reducere a inflaţiei în zona euro

 

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro. "Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?