Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca luna viitoare să reducă și mai mult prognoza privind creșterea economică mondială în 2022, a declarat joi un purtător de cuvânt, după ce Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au decis să-și reducă propriile prognoze.
Aceasta ar fi a treia retrogradare a FMI în acest an. În aprilie, FMI și-a redus deja prognoza privind creșterea economică mondială cu aproape un punct procentual, până la 3,6% în 2022 și 2023, arată Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Fondului, Gerry Rice, a declarat în cadrul unei ședințe periodice de informare a FMI că perspectivele generale prevăd în continuare o creștere la nivel mondial, chiar dacă la un nivel mai lent, dar că unele țări s-ar putea confrunta cu o recesiune.
"În mod clar, au avut loc o serie de evoluții care ne-ar putea determina să revizuim în continuare în scădere", a declarat Rice reporterilor. "S-au întâmplat atât de multe și (se) întâmplă foarte repede de când am venit ultima dată cu prognoza noastră".
Marți, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală cu aproape o treime, la 2,9% pentru 2022, citând daunele agravante cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și de pandemia COVID-19, avertizând în același timp asupra riscului tot mai mare de stagflație. citeste mai departe
O zi mai târziu, OCDE și-a redus prognoza cu 1,5 puncte procentuale, la 3%, deși a afirmat că economia mondială ar trebui să evite o criză de stagflație în stilul anilor 1970. citiți mai departe
Rice a declarat că reducerea preconizată se datorează continuării războiului din Ucraina, prețurilor volatile ale materiilor prime, prețurilor foarte ridicate la alimente și energie și unei încetiniri mai severe decât se aștepta în economia chineză, precum și creșterii ratelor dobânzilor într-o serie de economii avansate. El nu a oferit detalii despre perspectivele Chinei.
"Asistăm la această confluență de crize... combinația tuturor acestor lucruri care merg în aceeași direcție de materializare a riscurilor de scădere", a spus el.
Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro. "Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...