Se lucrează la un instrument financiar pentru IMM-urile cu capitaluri negative. Dumitru Nancu (FNGCIMM), detalii despre proiect

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM
Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM
Un instrument financiar ar putea fi lansat până la sfârşitul acestui semestru pentru IMM-urile cu capitaluri negative, având în vedere că mai mult de o treime dintre întreprinderile mici şi mijlocii se află în această situaţie, a afirmat joi într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu.

"Ne gândim şi sperăm ca până la sfârşitul acestui semestru să venim cu un instrument financiar, astfel încât să sprijinim aceste poate o treime din IMM-uri, să croim un instrument financiar, astfel încât să capitalizăm aceste IMM-uri, un sprijin atât din punct de vedere financiar, dar mai ales din punct de vedere al culturii antreprenoriale. Până să înceapă IMM Invest, una din şapte IMM-uri erau bancabile. Am închis anul 2022, anul trecut una din două IMM-uri sunt bancabile cu acest produs. Deci, scopul nostru este să găsim instrumente financiare complementare, astfel încât o treime din aceste IMM-uri să aibă capitaluri pozitive. De asemenea, suntem pe final de evaluare de către Comisia Europeană. Vom veni cu un nou tip de garanţie. Este vorba de garanţia portofoliu cu patru produse pe cel mai mare plan de investiţii a Comisiei Europene - este vorba despre programul InvestEU", a menţionat Dumitru Nancu, la conferinţa "Business şi Antreprenoriat", organizată de Ziarul Bursa.

Potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), 34% din IMM-urile din România au capitaluri negative, adică "nu se pot finanţa, nu pot primi finanţare".

El a subliniat că anul acesta a fost un plafon foarte mic de garantare, de numai 6,2 miliarde lei.

"Pe anul acesta vreau să vă spun că, din păcate, am avut un plafon foarte mic de garantare, este vorba de 6,2 miliarde lei. În acest moment, în două luni de zile de la începerea programului - programul am reuşit să-l prelungim la Comisia Europeană până la sfârşitul anului - avem 5.000 de companii care sunt deja finanţate. Din plafonul de 6,2 miliarde lei, avem 5 miliarde care sunt deja garanţii acordate, iar instituţiile financiar-bancare au acordat 6,2 miliarde de lei", a mai spus Dumitru Nancu.

În opinia sa, cel mai mare parteneriat public-privat a fost Programul IMM Invest. Acesta a precizat că, prin întreprinderile mici şi mijlocii, a fost finanţată economia cu bani de la instituţiile financiar-bancare.

"Avem parteneriat cu cele 21 de bănci din România, suma exactă este 55 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă cam 5% din produsul intern brut din anul 2021. Acum lucrăm la impactul fiscal pe 2021, dar pe 2020 cifrele ne arată faptul că impactul fiscal a fost de 1 la 22, ceea ce înseamnă că dacă statul român a garantat cu 90% - este singura schemă de ajutor de stat din Uniunea Europeană în care statul vine cu o garanţie de 90%, nu 80% cum sunt în celelalte state membre, companiile aduc la bugetul de stat aproape de 20 de ori mai mult", a mai spus directorul general al FNGCIMM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel