Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Astfel, a fost înaintat un proiect de lege care la ora actuală se află în lucru la Parlament și care introduce conceptul de cetățean cu obligații militare.
Proiectul propune ca cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare vor fi considerați cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, dar și cetățenii români bărbați cu vârsta cuprinsă între 35 și 63 de ani.
La ora actuală, conform Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, sunt consideraţi incorporabili cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar.
În cazul în care, pe timpul aplicării stării de mobilizare sau de război, resursele umane ale forțelor destinate apărării naționale nu vor putea fi asigurate din categoria cetățenilor încorporabili, respectiv a bărbaților de până la 35 de ani, vor putea fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cei încorporabili, adică și bărbații de până la 63 de ani.
Cât durează serviciul militar
Durata serviciului militar activ pentru cei cu obligații la îndeplinirea îndatoririlor militare va fi de șase luni pentru toate armele. La încheierea acestei perioade, aceștia vor putea fi trecuți în rezervă și trimiși la domiciliu sau li se va putea prelungi executarea serviciului militar activ cu cel mult șase luni.
Noua modificare prevede că cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii vor trebui să se prezinte, dacă primesc un ordin de chemare, la locul, data și ora precizate în document.
Citește și: Este oficial! Cine este eligibil pentru a fi recrutat de Armata Română, în caz de război
Nu sunt uitați nici cei care sunt plecați din țară, scrie Avocatnet. Astfel că la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara granițelor, vor trebui să se prezinte, în cel mult 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, pentru îndeplinirea serviciului militar.
În cazul rezerviștilor voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, vor trebui să se prezinte la instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, respectând următoarele termene:
- 5 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei care se află în țări din Europa;
- 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei care se află în țări din afara Europei.
Notificarea înseamnă înștiințarea oficială scrisă, la domiciliul din România, prin ordin de chemare.
Și cei încorporabili sau rezerviștii ce au domiciliul în altă țară sau care nu au putut fi notificați vor trebui să se prezinte la centrele militare din România, în cel mult 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau de război, precum și în cazul publicării decretului prezidențial privind declararea stării de mobilizare totală sau de război.
Se introduce o nouă stare
Noua lege introduce noi stări care se adaugă celor deja existente în Legea 45/1994. Este vorba despre o situație de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, ce va putea fi declarată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și va fi gestionată de Ministerul Apărării Naționale.
Această nouă situație, situație de criză în domeniul securității și apărării naționale va fi considerată o situație în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriu național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională etc.
Noua lege introduce și noțiunea de militar voluntar în termen. Potrivit noii prevederi, pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România și vârste cuprinse între 18 și 35 de ani vor putea participa, la cerere, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...