Bursa de la București, pe teren negativ: Toți indicii, pe roșu
Bursa de Valori continuă să...
Potrivit publicației Live Science, este vorba despre o armă nouă, intrată recent în dotarea Flotei militare a Rusiei și care seamănă cu un stroboscop. Autorul articolului, Yasemin Saplakoglu, precizează că nu dispune de alte detalii privind modul de funcționare a aparatului care, pare totuși să fie stațiile de bruiaj optic 5P-42 ”Filin”.
Dispozitul testat pe voluntari?
Făcând trimitere la diferite informații apărute în presă (agenția RIA Novosti, publicația The Hill), Live Science apreciază că arma este folosită ca un fel de scurt de protecție, lansând semnale luminoase intermitent, ca un fel de joc de lumini delirant, și cauzând simptome neurologice adversarilor.
Judecând după afirmațiile RIA Novosti, agenția oficială de presă a Rusiei, dispozitivul ar fi fost testat pe un grup de voluntari, deși Live Science pune sub semnul îndoielii efectuarea unor astfel de experimente. Oricum, jumătate dintre cei participanți la test au declarat că, după ce au fost ”împușcați”, au avut probleme cu vederea, în timp ce 20% au susținut că au avut halucinații.
Ce spun specialiștii americani
”Dereglarea vederii cu ajutorul unui fascicol puternic de lumină nu este, în principiu, ceva deosebit de complicat sau imposibil de realizat”, a comentat Jonathan Winawer, profesor de psihologie și neurologie, la New York University. Orbirea temporară se instalează când prin ochii sunt supuși unui ”atac agresiv”, precum ”mii de luminițe pâlpâitoare” de mare intensitate.
Citește și Arma care distruge un continent întreg. Cui îi aparține
Mergând mai departe, Christopher Honey, docentul catedrei de psihologie și știința creierului la Johns Hopkins University, menționează că astfel de ”pâlpâiri” care sunt resimțite ca niște înțepături violente pot provoca halucianții. ”Deloc surprinzător dacă oamenii ar vedea, temperar, imagini false după acțiunea unor asemenea jocuri luminoase”, a spus expertul.
Semnatarul articolului, Yasemin Saplakoglu, notează, de asemenea, că respectivele dispozitive au fost montate deja pe fregatele Admiral Gorșkov și Ademirat Kasatonov. A doua navă de luptă se află, în prezent, în faza de testare. Noua armă va intra, totodată, în dotarea a încă două nave militare, proiect 22350, aflate în construcție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori continuă să...
Premierul Marcel Ciolacu a...
S-a redus, practic, diferența...
Un proiect ce face parte din...
România a înregistrat o scădere...
CEC Bank a acordat fermei Tu...
BVB a închis cu scăderi de...
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...
La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...
Decizia a fost luată "din...
Trump către Trudeau: „Faceți din Canada un stat...
Forţe ale poliţiei sud-coreene...
La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...
Proiectul este detaliat într-un...
Inițiativa vine pe fondul...
Această inițiativă poate consolida poziția celor două...
Potrivit unei analize de...
O etapă strategică în strategia de investiții a...
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...
Este ceva nemaivăzut de la...
Decizia vine după ce, luni, SUA...
Gigantul tehnologic Google a...