Seceta a scos la lumină secretele și pericolele Dunării VIDEO

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
NU este chiar prima oară când scheletele epavelor navelor de război ies la iveală din apele Dunării
NU este chiar prima oară când scheletele epavelor navelor de război ies la iveală din apele Dunării
Cea mai gravă secetă din ultimii ani din Europa a împins puternicul fluviu Dunărea la unul dintre cele mai scăzute niveluri din aproape ultimii 100 de ani.

În apropiere de orașul port fluvial Prahovo din Serbia au ieșit la lumină o flotilă scufundată care a aparținut Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Navele se numără printre sutele de vase scufundate de-a lungul Dunării ce aparțineau de flota Germaniei naziste din Marea Neagră în 1944, în timp ce se retrăgea din fața forțelor sovietice care înaintau, și încă îngreunează traficul fluvial atunci când niuvelul apei scade.

Cu toate acestea, seceta din acest an - considerată de oamenii de știință drept o consecință a îschimbărilor climatice - a scos la iveală peste 20 de epave de nave pe o porțiune a Dunării, în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație.

"Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi, oamenii din Prahovo", a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar care a scris o carte despre navele germane.

Lucrătorii din industria locală de pescuit sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar pe celălalt mal al Dunării.

Lunile de secetă și temperaturile record au îngreunat traficul fluvial pe arterele vitale și din alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragare pentru a menține deschise căile de navigație pe Dunăre.

Până la Prahovo, unele dintre epave au îngustat secțiunea navigabilă pe această porțiune a Dunării la doar 100 de metri de la 180 de metri.

Împrăștiate în albia fluviului, unele dintre nave încă mai au turnulețe, puntea de comandă, catarge rupte și carene contorsionate, în timp ce altele zac în mare parte scufundate sub bancuri de nisip.

În luna martie, guvernul sârb a lansat o licitație pentru îndepărtarea epavelor, a munițiilor și a explozibililor. Costul operațiunii a fost estimat la 29 de milioane de euro.

 

Youtube video image

Citește și: Rinul a ajuns la 31 cm adâncime iar Dunărea la numai 223 cm. Navigația navelor, în pericol. După secetă, viituri

Nivelurile râurilor din Germania au ajuns la cote extrem de mici, punând în pericol atât navigația și a peștilor.

Din cauza secetei, nivelul apei în Emmerich, chiar înainte de granița cu Olanda, a atins un minim istoric: zero centimetri! Valoarea 0,0 a fost stabilită marți dimineață, a declarat un angajat al Administrației căilor navigabile și a navigației din Emmerich. Precedentul minim a fost de șapte centimetri la sfârșitul lunii octombrie 2018.

Situația este gravă, nu numai că în ultimele luni de secetă, Rinul, care altfel ar fi fost puternic, s-a micșorat până la un fir de apă.

Canicula din timpul verii a dus, de asemenea, la scăderea dramatică a nivelului apei în râul Spree. Acum se închid ecluzele pentru a stabiliza apele principale ale râului...

Nivelul Rinului în Düsseldorf a ajuns la 31 centimetri

Recordurile negative se înregistrează și la Duisburg, minimul anterior de 153 de centimetri înregistrat marți dimineața ar putea fi sub nivelul minim înregistrat anterior, a declarat autoritatea. La nivelul Kölnului, minimul anterior de 69 de centimetri ar putea fi depășit joi seara. "Atâta timp cât nu plouă, apele vor continua să scadă", spune un purtător de cuvânt al administrației pentru căi navigabile și navigație.

Pe secțiunea Düsseldorf a Rinului, nivelul a măsurat 31 de centimetri. Acest lucru înseamnă secetă și pentru sporturile nautice. Aproape 100 de tineri și tineri adulți nu se pot pregăti pentru viitorul sezon de toamnă.

Se așteaptă ca Ruhrverband să înceapă săptămâna aceasta aerarea apelor adânci ale barajului Möhnetalsperre. Oxigenul pur este barbotat în cel mai adânc și mai rece strat de apă, așa-numitul hipolimnion, prin intermediul unor conducte perforate.

Măsura de precauție crește nivelul de oxigen sub 20 de metri pentru a preveni eventuala sufocare a peștilor. Aproximativ 50 de kilograme de oxigen sunt introduse în apa rezervorului în fiecare oră.


Dar nu numai mărețul Rin se îngustează. În Mettmann, un iaz a secat acum aproape complet . În apropierea fostei fabrici de calcar, corpul de apă cu un diametru de 60 de metri a dispărut. Înainte ca lacur să sece complet, peștii, aproximativ 100 de crapi au fost transferați în alte părți. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel