Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
„Pentru măslin pământul uscat nu reprezintă o problemă. Rezistă și crește. Dar situația actuală este dramatică”, recunoaște cu amărăciune Hélène Lasserre, directorul centrului de conservare și cercetare al France Olive, asociația interprofesională a sectorului francez de măsline. Problema o constituie deficitul de precipitații.
„Măslinul poate rezista la căldură și secetă, dar dacă îi lipsește apa, nu va da roade. Arborele are nevoie de apă pentru a produce, măcar pentru o anumită perioadă”. Totuși, „ploile de primăvară sunt esențiale, permit pomului să reia un nou ciclu de înflorire și deci să dea roade”. În acest moment, producția din plantațiile de măslini neirigate este mai mult decât incertă, spun specialiștii.
Anumite creșteri de preț
Dar cazul francez este doar copacul care ascunde pădurea. Uniunea Europeană reprezintă două treimi din producția de ulei de măsline la nivel mondial. Spania este lider în acest sector, cu 65,6% din producția UE, urmată de Italia (14,5%) și Grecia (10,2%). Cultivatorii francezi de măsline produc doar 5% din uleiul de măsline consumat în Franța. Dar Peninsula Iberică este acum pradă uneia dintre cele mai cumplite secete, cu temperaturi care trec de 35 grade Celsius și cu lipsă totală a ploilor.
„În Andaluzia și Catalonia (două dintre cele mai cultivate regiuni de măslini din Spania, nivelul scăzut de precipitații din toamnă nu a putut alimenta pânzele freatice. De atunci, aproape că nu a mai fost strop de ploaie, iar apa râurilor a scăzut, la rândul ei. Înflorirea a început deja, dar ariditatea extremă dăunătoare viabilității polenului și, prin urmare, fertilizării, nu face decât să ne întrebăm dacă vom avea o recoltă viitoare”, atrage atenția Hélène Lasserre.
Oricum cifrele pentru 2022-2023 sunt un dezastru. În Spania producția de măsline a scăzut cu 54%, în Italia, cu 27%. Doar Grecia a înregistrat o creștere (+42%), care este departe de a fi suficientă pentru a compensa pierderile suferite de celelalte principale țări producătoare. De fapt, stocurile europene pentru anul în curs ar trebui să se reducă aproape la jumătate. Deci, pentru consumatorul final, nota de plată va fi mai pipărată.
În prezent, Institutul francez de statistică estimează că prețul unui litru de ulei de măsline a crescut în medie cu 30% din ianuarie 2022. Și, conform celor mai recente date de la Eurostat, stocurile europene de ulei de măsline vor scădea cu 41,9% față de anul precedent. Ceea ce înseamnă prețuri mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...