Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dezvoltarea diferitelor tipuri de energie regenerabilă a permis crearea a 700.000 de locuri de muncă la nivel mondial în ultimul an, în pofida efectelor persistente ale pandemiei de COVID-19 şi a agravării crizei energetice, arată un raport publicat joi de Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), transmite AFP.
În total, numărul de locuri de muncă existente la nivel mondial în domeniul energiilor regenerabile (fotovoltaică, eoliană, hidroelectrică, biocarburanţi, biogaz şi geotermală) a ajuns la 12,7 milioane în 2021, de la 7,28 milioane în 2012 şi 12 milioane în 2020, iar două treimi din toate aceste locuri de muncă sunt în Asia.
"În pofida a numeroase provocări, locurile de muncă în domeniul energiilor regenerabile rămân reziliente şi s-au dovedit a fi un motor de creare de locuri de muncă. Sfatul meu către guvernele din întreaga lume să urmeze politici industriale care încurajează expansiunea de locuri de muncă în domeniul energiilor regenerabile", a declarat directorul general de la IRENA, Francesco La Camera.
Potrivit studiului IRENA, China este responsabilă, de una singură, pentru 42% din numărul total de locuri de muncă din sectorul energiilor regenerabile, urmată de Uniunea Europeană şi Brazilia, cu câte 10% fiecare, şi SUA şi India, cu 7% fiecare.
Raportul scoate în evidenţă şi o serie de evoluţii regionale şi naţionale interesante. Principalul sector în expansiune este cel al energiei fotovoltaice, care asigură locuri de muncă pentru 4,3 milioane de persoane la nivel mondial. Pe acest segment, aproape toţi (96%) din producătorii de panouri solare îşi au sediul în China, unde beneficiază de un sprijin guvernamental important.
Sectorul bio-carburanţilor angajează 2,4 milioane de persoane în întreaga lume, dintre care majoritate în complexe agro-industriale, iar cel al hidroelectricităţii alte 2,35 milioane de persoane.
Energia eoliană are 1,37 milioane de angajaţi la nivel mondial, atât pentru fabricarea turbinelor cât şi pentru exploatarea parcurilor eoliene. Capacităţile mondiale de producţie în acest segment au crescut anul trecut cu 93 de Gigavaţi, arată raportul realizat de IRENA în colaborare cu Organizaţia Mondială a Muncii.
Exploatarea biomasei solide asigură locuri de muncă pentru 716.000 de persoane, biogazul pentru 307.000 de persoane iar energia geotermală pentru 196.000 de persoane.
IRENA mizează pe creşterea în continuare a salariaţilor din sectorul energiilor regenerabile, până la un total de 38,2 milioane în 2030, pe măsură ce vor creşte investiţiile în eficienţa energetice, vehiculele electrice sau hidrogen.
Citește și Codul Muncii a fost modificat: Mai multe drepturi şi zile libere pentru salariaţi
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de modificare a Codului Muncii şi a Codului Administrativ în care sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi, printre care acela de a li se acorda un concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie.
De asemenea, s-a stabilit că şi funcţionarii publici pot lucra în regim de telemuncă. S-au înregistrat voturi 253 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 23 de abţineri.
Propunerea legislativă modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene.
Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator. Angajatorul are obligaţia să-i răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...