Ședință FULGER la Guvern. A chemat URGENT toți miniștrii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ședință FULGER la Guvern. A chemat URGENT toți miniștrii
Ședință FULGER la Guvern. A chemat URGENT toți miniștrii
Premierul Nicolae Ciucă a convocat la Guvern, duminică, la ora 11.15, o ședință de urgență la care vor participa toți miniștrii.

Ședința de guvern a fost convocată după ce tulpina africană Omicron produce îngrijorări tot mai mari Europa. Olanda, Cehia și Germania au anunțat că investighează posibile cazuri de infecție cu noua tulpină. Executivul este pregătit să trimită un avion în Africa de Sud pentru a-i repatria pe cei 36 de români blocați acolo.

"Se vor lua decizii foarte importante. Practic, miniștrii se reunesc în ședință pentru a adopta o hotărâre de guvern prin care să se stabilească trimiterea unei aeronave pentru cei 36 de sportivi români blocați în Africa de Sud. Din informațiile pe care le avem, știm că vor fi repatriați cu o aeronavă a Ministerului Apărării.

Lotul echipei campioane de rugby a României se află în turneu în Africa de sud, iar sportivii nu se pot întoarce în țară după ce toate zborurile spre Uniunea Europeană au fost anulate. Autoritățile caută soluții astfel încât să facem față în situația în care va fi confirmată această mutație sud-africană și la noi în țară", a transmis reporterul Antena 3 Cristina Ștefan.

Numărul bugetarilor este în scădere. Liber la angajări

"Având în vedere recomandările Uniunii Europene, stabilite  în cadrul Mecanismului Integrat pentru Răspuns la Crize (IPCR), referitoare la trecerea țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Malawi, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie din cauza înregistrării unei creșteri rapide a infecțiilor datorate unor noi variante de virus, introducerea unor prevederi distincte în ceea ce privește măsura carantinei aplicabilă cetățenilor români,  cetățenilor din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană care sosesc în România, precum și interzicerea accesului cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din aceste țări, conform precizărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor referitoare la lipsa datelor stiințifice privind  severitatea bolii pe care o provoacă noua tulpină și nici răspunsul imunitar la vaccinuri, îngrijorătoare fiind suspiciunea de transmisibilitate crescută față de variantele anterioare, luând în considerare datele centralizate la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la actualizarea informațiilor privind cazurile de infectare cu varianta Omicron (B 1.1.529) detectate la nivel internațional pana la data de 27 noiembrie 2021, conform căreia noua variantă virală a SARS- Cov -2 a fost detectată în teste prelevate de la o persoană care a călătorit din Malawi, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d), art. 5 alin. (3) lit. b),  art. 32 alin (1) și art. 37 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  cu modificările și completările ulterioare, ale art. 3 lit. a), art. 4, art. 7 alin. (1) lit. a) și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta hotărâre:
 
Art.1 - Se modifică clasificarea țărilor/teritoriilor aprobată prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 106/2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, în sensul introducerii statului Malawi în zona roșie.
Art.2 - Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 2 iulie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează astfel:
1. Articol 51 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 51 - (1) Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe se instituie măsura carantinei, pentru o perioadă de 14 zile, astfel:
​a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
​b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
​(2) Pentru toate persoanele prevăzute la alin. (1) se instituie obligativitatea testării RT-PCR pentru SARS-CoV-2 la sosirea în România, precum și în a 8-a zi de la sosire, iar în cazul unui rezultat negativ acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a.”
Art.3 - Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 107/2021  pentru modificarea clasificării țărilor/teritoriilor în sensul trecerii unor state în zona roșie, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021", se precizează într-un comunicat al Guvernului României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel