Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, și-a reiterat joi apelul pentru o mai mare cooperare la nivel global pentru a face față „acestor vremuri tulburi”, scrie Reuters.

În cadrul tradiționalului său discurs dinaintea întâlnirilor anuale a instituției, Georgieva a punctat că ”trăim într-o lume fragmentată, unde încrederea nu se mai regăsește, iar securitatea națională a devenit preocuparea principala a majorătății țărilor”. 

Aceste întâlniri ale FMI organizate în cooperare cu Banca Mondială, vor începe marțea viitoare la Washington și vor continua timp de șapte zile, pentru a culmina cu previziunile economice anuale ale Fondului, publicate marți.

Nu putem sta cu mâinile în sân

Aceste reuniuni ar trebui să ofere, în principiu, o oportunitate de a continua găsirea de compromisuri în ceea ce privește finanțarea luptei împotriva schimbărilor climatice, cu trei săptămâni înainte de COP29 care va avea loc la Baku (Azerbaijan), în perioada 11-22 noiembrie.

„În cadrul tuturor acestor întâlniri, mesajul meu va fi: să lucrăm împreună, să curățăm calea pentru pentru a ne construi un viitol comun”, a lansat Georgieva.

Ea a subliniat că fragmentarea menționată mai sus a fost deja experimentată în trecut, dar niciodată într-un context de interdependență economică atât de puternică. „Nu putem lăsa această nouă realitate să devină o scuză pentru a nu face nimic și să lăsăm economia globală să se fractureze și mai mult”, a insistat Kristalina Georgieva.

Este o nouă realitate

 „Beneficiile păcii de la sfârșitul Războiului Rece sunt puse tot mai mult în balanță. Pe măsură ce războaiele și insecuritatea progresează, explodează cheltuielile de apărare, în detrimentul bugetelor alocate ajutorului internațional, în ciuda nevoilor tot mai mari ale țărilor în curs de dezvoltare”, a avertizat șeful Fondului.

Este o nouă relitate, unde aproximativ cincisprezece Fonduri Globale, legate de probleme de importanță vitală, de la sănătatea publică și mediu, la lupta împotriva sărăciei, riscă să nu-și atingă obiectivele în acest an, în timpul campaniei de refinanțare. Totuși, nu totul este negativ, a asigurat Kristalina Georgieva, care a salutat în special scăderea ritmului inflației. 

Va crește furia tuturor

Mai mult, acest lucru se realizează odată cu „o aterizare uşoară şi o revenire la normal pe pieţele muncii, care are loc într-o manieră ordonată, în special în Statele Unite şi zona euro”. 

Totuși, dacă „rata inflației încetinește, nivelul prețurilor este acum mai ridicat și va rămâne mai ridicat, iar acest lucru se va simți în continuare în portofelul tuturor, ceea ce va crește furia tuturor”, a recunoscut doamna Georgieva. Prin urmare, este important să se creeze „mai multe locuri de muncă”, să se îmbunătățească productivitatea, în special datorită inteligenței artificiale și să se mobilizeze mai bine capitalul pentru investiții, a detaliat șeful Fondului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
Magazin / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie
Foto: Pexels.com

pixel