Șefii instituțiilor media americane din Moscova, chemați la ordine de Lavrov
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov
Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că îi convoacă pe șefii instituțiilor media americane din Moscova la o întâlnire lunea viitoare pentru a-i notifica cu privire la măsurile dure ca răspuns la restricțiile americane împotriva presei ruse.

"Dacă activitatea presei ruse - operatori și jurnaliști - nu este normalizată în Statele Unite, vor urma în mod inevitabil cele mai severe măsuri", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.

"În acest scop, luni, 6 iunie, șefii birourilor de la Moscova ale tuturor mass-media americane vor fi invitați la centrul de presă al Ministerului rus de Externe pentru a le explica consecințele liniei ostile a guvernului lor în sfera mass-media", a adăugat ea. "Așteptăm cu nerăbdare acest lucru".

Rusia a acuzat țările occidentale că impun restricții nedrepte asupra presei sale din străinătate, inclusiv interdicții asupra unor instituții de presă susținute de stat. Luna trecută, legislatorii au adoptat un proiect de lege care conferă procurorilor puterea de a închide birourile media străine din Moscova dacă o țară occidentală a fost "neprietenoasă" față de presa rusă.

De la invadarea Ucrainei în februarie, Rusia a luat măsuri drastice în ceea ce privește acoperirea mediatică a conflictului, introducând pedepse de 15 ani de închisoare pentru jurnaliștii care răspândesc intenționat știri "false" despre ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" în Ucraina.

Legea a determinat unele mass-media occidentale să își retragă jurnaliștii din Rusia. Alte organizații occidentale, inclusiv Reuters, au rămas în țară și continuă să relateze.

Rusia afirmă că este angajată într-o "operațiune militară specială" pentru a dezarma și "denazifica" vecinul său. Ucraina și aliații consideră că acesta este un pretext nefondat pentru un război care a ucis mii de oameni, a distrus orașe și a forțat peste 6 milioane de persoane să fugă în străinătate.

Cenzurarea internetului în Rusia, facilitată de o firmă americană

În 2017, firma canadiană de tehnologie Sandvine a fuzionat cu un rival din Silicon Valley, Procera Networks. 

Ambele companii au vândut un instrument puternic de monitorizare a internetului, numit tehnologie de inspecție profundă a pachetelor, care poate gestiona traficul de rețea, poate bloca programele malware și spam-ul și – o chestiune mai controversată - poate fi folosit de guvernele naționale pentru a cenzura internetul. În urma fuziunii, Sandvine și-a mutat sediul central în SUA și a început să-și comercializeze produsul într-o țară pe care încercase și nu reușise să pătrundă în cei 20 de ani de existență: Rusia.

În timpul unor întâlniri și demonstrații de produse la Moscova în 2018, reprezentanții Sandvine au promovat avantajele inspecției profunde a pachetelor. Aceștia le-au spus rușilor că ar putea fi folosită pentru a bloca sau încetini accesul la anumite site-uri web, pentru a descoperi locația anumitor persoane și pentru a sprijini forțele de ordine locale, potrivit unor documente ale companiei care au fost analizate de Bloomberg.

În cele din urmă, compania a ajuns la o înțelegere pentru a-și vinde echipamentele către doi furnizori de telecomunicații: Megafon, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, și Tele2 Russia, o companie controlată de guvernul rus, se spune în documente interne.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel