Șeful AIEA: Am terminat primul tur al centralei nucelare de la Zaporojie
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rafarele Grossi
Rafarele Grossi
După îndelungi tergiversări, a ajuns azi, 1 septembrie 2022, o delegație de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care este condusă de Rafael Grossi, la centrala nucleară Ucraineană de la Zaporojie care este în mare pericol din cauza răbzoiului declanșat de Vladimir Putin în această țară.

Șeful AIEA, Rafael Grossi a declarat într-un filmuleț postat pe Twitter că: ”Am terminat îndelung așteptata primă vizită la Centrala Nucleară. Tocmai am terminat primul tur al zonelor cheie pe care am vrut să le vedem în această primă abordare și evident mai sunt multe lucruri de făcut. Echipa mea rămâne aici mai departe și, cel mai important, am stabilit o prezență continuă din partea AIEA aici (la centrala nucleară de la Zaporojie n.r.)”.

Probabil că mai multe detalii despre această vizită va fi comunicată ulterior de Grossi. Condițiile în care delegația AIEA își desfășoară activitatea la Zaporojie sunt foarte grele, bombardamentele nu au încetat, chiar dimpotrivă, s-au intensificat, au relatat agențiile de presă străine.

Experții AIEA au început inspecția la centrala nucelară de la Zaporojie

Convoiul agenției nucleare a ONU a ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pe Twitter. 

Instalația a devenit un punct central al războiului care durează de șase luni, după ce a fost ocupată și folosită de trupele Moscovei ca bază militară, alimentând alarma internațională cu privire la un potențial accident nuclear. 

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a părăsit centrala pentru noapte, potrivit unei declarații a Energoatom, compania de stat care gestionează instalațiile nucleare din Ucraina. Alți cinci membri ai misiunii au rămas în urmă. Rusia și Ucraina au făcut schimb de acuzații cu privire la bombardamentele din zona Energodar din apropiere. 

Rusia are în vedere un plan de a cumpăra până la 70 de miliarde de dolari în yuani și alte monede "prietenoase" în acest an pentru a încetini creșterea rublei. Între timp, Europa ia în considerare diverse măsuri pentru a interveni pe piețele energetice zguduite de invazia Rusiei în Ucraina.

_________________________________________

 

_________________________________________

Citește și: Bloomberg: Putin nu s-ar sfii să producă un nou Cernobîl

Istoria războiului nu are precedent pentru ceea ce se întâmplă acum în Zaporojie, Ucraina. Niciodată până acum o centrală nucleară nu a mai fost în prima linie a unui război major și chiar un obiect principal al strategiilor părților aflate în conflict. 

Modul în care Rusia, Ucraina și restul lumii gestionează acest moment de pericol devine un test pentru modul în care va fi purtat războiul în zilele noastre - și dacă acesta va putea fi vreodată limitat.

Există informații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că Kremlinul va permite observatorilor internaționali să viziteze centrala nucleară în cauză pentru a garanta siguranța acesteia. Dacă Putin vorbește serios, acest lucru ar fi încurajator. Dar el obișnuiește să mintă în legătură cu intențiile sale, așa cum a făcut-o înainte de invazia sa în Ucraina, în urmă cu jumătate de an. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel