Șeful AIEA, despre centrala nucleară din Kursk: În cazul unui impact ar exista consecințe grave

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA / Foto: AIEA
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA / Foto: AIEA
Centrala nucleară din Kursk, regiune armata Ucraineană și-a început incursiunea la începutul acestei luni, este deosebit de expusă la un accident grav.

Acest pericol se datorează faptului că centrala nu are o cupolă de protecție care ar putea-o proteja de rachete, drone sau artilerie, a declarat marți șeful organismului ONU de supraveghere nucleară, Rafael Grossi, conform Reuters.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a vorbit după ce a vizitat centrala din regiunea Kursk.

Grossi a declarat reporterilor că instalația de tip RBMK - același model cu cel al centralei de la Chornobîl -- nu are cupola de izolare și structura de protecție tipică centralelor nucleare moderne.

„Aceasta înseamnă că miezul reactorului care conține material nuclear este protejat doar de un acoperiș normal. Acest lucru îl face extrem de expus și de fragil, de exemplu, la lovituri de artilerie, la o dronă sau o rachetă”, a spus el.

„Așadar, acesta este motivul pentru care credem că o centrală nucleară de acest tip, atât de aproape de front, este un fapt extrem de grav pe care îl luăm foarte în serios.”

Grossi a spus că ar fi o exagerare să se echivaleze Kursk cu Chornobîl „dar acesta este același tip de reactor și nu există nicio protecție specifică. Iar acest lucru este foarte, foarte important. Dacă există un impact asupra miezului nuclear, materialul se află acolo, iar consecințele ar putea fi extrem de grave.”

Ucraina nu a răspuns încă la acuzația lansată săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin, potrivit căreia ar fi încercat să atace uzina Kursk.

„Am fost informat despre impactul dronelor. Mi-au fost arătate unele dintre rămășițele acestora și semne ale impactului pe care l-au avut”, a declarat Grossi.

El a declarat că scopul vizitei sale a fost de a atrage atenția lumii asupra situației și de a spune că „niciodată nu trebuie sau nu ar trebui să fie atacată în niciun fel o centrală nucleară”.

În cea mai mare parte a războiului dintre Rusia și Ucraina, Grossi s-a concentrat pe siguranța centralei nucleare ucrainene Zaporojie, unde forțele ruse au preluat controlul în primele săptămâni ale luptelor. De atunci, Rusia și Ucraina se acuză reciproc că bombardează amplasamentul.

Până în prezent, luptele din preajma zonei Kursk au avut loc pe o rază de aproximativ 40 km de amplasamentul centralei nucleare.

Dintre cele patru reactoare ale centralei, două reactoare mai vechi au fost oprite, iar unul a fost deconectat de la rețea duminică pentru mentenanță, rămânând unul încă operațional. Alte două sunt în construcție.

„Atunci când o centrală este în funcțiune, temperatura este mult mai ridicată, iar dacă ar exista cazul unui impact sau ceva care ar putea să o afecteze, ar exista consecințe grave”, a declarat Grossi, care de-a lungul războiului a avertizat atât Rusia, cât și Ucraina să se abțină de la acțiuni care ar putea declanșa un accident nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel