Șeful ANPC: ”Facturile acestea sunt de ordinul milioanelor şi au fost emise greșit”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pare simplu, dar este foarte complicat
Pare simplu, dar este foarte complicat
Facturile la energie, cele cu sume colosale, de-a dreptul inimaginabile, au fost luate la puricat. La ce concluzie a ajuns șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, după ce a studiat un astfel de document, calculat la un consum estimat, fără indexul dat de consumator.

„Ceea ce vreau să vă arăt este dat de faptul că la momentul la care s-a emis această factură era în valoare de 820 de lei. În urma aplicării unui consum estimat de furnizorul de utilități acesta a fost nevoit să emită o nouă factură cu suma de aproape 600 de lei pentru că, consumatorul final nu trimisese indexul.

Noi permanent vom ruga consumatorii să participe activ la modul în care facturile sunt transmise. Ţine şi de dânșii pentru a transmită indexul dar ţine şi de operatori economic să verifice la trei luni. Facturile acestea sunt de ordinul milioanelor şi au fost emise greșit. Autoritatea a aplicat sancțiuni pentru toate aceste abateri", a asigurat reşedintele ANPC. 

În acest context, el a cerut furnizorilor de energie din România să găsescă o modalitate ca facturile emise să fie "pe înţelesul tuturor".

Există o parte dintre consumatori neavizaţi şi care nu ştiu să parcurgă nici astăzi o factură emisă în noile condiţii, motiv pentru care vom ruga operatorii economici să găsească o modalitate ca, odată cu emiterea noilor facturilor, să poată transmite consumatorilor o modalitate clară de citire pe înţelesul tuturor. Consumatorii medii sunt aceia care nu neapărat au pregătirea necesară pentru a putea parcurge din perspectivă fiscală un document şi am convingerea că au nevoie să înţeleagă foarte bine de pe factură unde a fost aplicată compensarea, unde a fost aplicată plafonarea", a subliniat Horia Constantinescu.

Asta nu este o normă europeană

Punctând marile probleme ale României, profesorul Mircea Coșea, a arătat că ”problema zilei înseamnă salvarea, până la 1 aprilie, a unei părți a populației care intră într-o sărăcie extraordinar de neeuropeană, ca să zic așa. Ultimele date statistice arată că în România, și nici într-o altă țară europeană nu există așa ceva, la patru oameni unul este în sărăcie absolută. Asta nu este o normă europeană”, a subliniat analistul. 

Citește și "Am ajuns să ne uităm la facturi ca la sfintele moaște"

n al doilea rând, a continuat el, ”trebuie să rezolvăm problema 1 aprilie. Pentru că la 1 aprilie, aceste facturi vor veni din nou la cotă maximă, dar pensiile nu vor mai crește și nici nu se va mai acorda plusul acela până la 2200 de lei. Astea sunt probleme care trebuie rezolvate acum. Dacă nu se rezolvă acum și nu intră în buget sub o formă sau alta, toamna acestui an ne va prinde cu aceleași facturi foarte mari, pentru că nu se schimbă nimic.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel