Șeful BCE avertizează! Ce se întâmplă cu inflația

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Christine Lagarde avertizează
Christine Lagarde avertizează
Perturbările persistente în lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei zonei euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată decât s-a crezut, a avertizat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.

BCE se baza pe o scădere rapidă a inflaţiei anul viitor dar autorităţile sunt acum deschise să recunoască că previziunile lor, deja revizuite în creştere de câteva ori, încă sunt prea scăzute, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia globală.

Spre deosebire de alte bănci centrale, instituţia cu sediul la Frankfurt a respins solicitările de înăsprire a politicii monetare. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut că puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE, dar, cu toate acestea, condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19. "Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor", a declarat recent Lagarde.

Luni, şeful BCE a declarat în Parlamentul European că "lipsa de materiale, echipamente şi forţă de muncă afectează producţia industrială, înrăutăţind perspectivele în viitorul apropiat". Perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare se vor atenua probabil anul viitor iar preţul energiei va scădea semnificativ în 2022, ceea ce sugerează că inflaţia va scădea, chiar dacă va dura mai mult normalizarea preţurilor.

Avertimentul AmCham asupra instabilității politice din România

"Vedem o moderare a inflaţiei anul viitor, dar scăderea va dura mai mult decât estimam iniţial". Salariile ar putea creşte anul acesta, în urma majorării inflaţiei, dar riscurile efectelor secundare rămân limitate, a afirmat Lagarde.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 4,1% în octombrie, de la un nivel de 3,4% în septembrie. Este cel mai ridicat nivel din iulie 2008 şi mai mult decât dublu faţă de ţinta BCE. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să ajungă la 3,7% luna trecută.

Conform previziunilor economice de toamnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE), inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, deoarece se estimează că preţurile la energie se vor stabiliza treptat.

Această creştere puternică a inflaţiei este determinată în principal de majorarea preţurilor la energie, dar ea pare să fie legată şi de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, apreciază Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Broker de bursă / Foto: Freepik
Contabilitate / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Criptomonede
Hackeri
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Completare documente / FOTO: Freepik
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori

pixel