Şeful CIA: Rusia va plăti un preţ mare, pentru mult timp, din cauza invaziei din Ucraina

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto: Fotobank Moscow-Live / Flickr
Foto: Fotobank Moscow-Live / Flickr
Directorul CIA Bill Burns, a declarat azi că Rusia „va plăti un preț foarte mare” pentru mult timp din cauza invaziei din Ucraina, conform unei analize CNN.

„(…) dacă faci un pas în spate acum, este greu să vezi datele războiului – datele războiului lui Putin – ca pe altceva decât un eșec până acum.(…)Nu numai că a fost expusă vulnerabilitatea armatei ruse, dar vor fi daune pe termen lung aduse economiei ruse și generațiilor de ruși ca urmare a acestui fapt”, a menţionat oficialul în cadrul unei conferințe de securitate cibernetică din Washington.

Directorul CIA: „Rusia va plăti un preț foarte mare, cred că pe o perioadă lungă de timp”

În cadrul aceluiaşi eveniment, oficialul a explicat: „În partea de nord-est a Ucrainei, nu aș subestima capacitatea sau curajul ucrainenilor în acest moment”.

Afirmaţiile lui Burns vin în contextul unei puternice contraofensive a forţelor ucrainiene în sud și în Harkov – deși unii oficiali americani au fost reticenți să numească atacurile Kievului o adevărată „contraofensivă” iar șansele sale de a-și revendica teritoriul rămân neclare, conform sursei citate.

Tot astăzi, generalul ucrainean Oleksi Gromov a anunţat că ​Ucraina a recuperat peste 700 km pătrați din teritoriul său din est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare. Conform acestuia, forțele ucrainene au recucerit peste 20 de sate din regiunea Harkov în timpul operațiunii care este în plină desfășurare.

Burns l-a avertizat pe Zelenski înainte de invazia Rusiei

În lunile dinaintea invaziei rusești în Ucraina, William Burns, șeful CIA, l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că dacă declanșează războiul va suporta sancțiunile dure ale Occidentului, iar președintelui ucrainean Volodimir Zelenski i-ar fi dezvăluit planul Kremlinului de atac asupra capitalei Kiev, dezvăluia Wall Street Journal.

UE a propus deblocarea a încă 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Comisia Europeană a propus deblocarea a încă 5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară (AMF) destinată Ucrainei, ca parte a pachetului excepțional de până la 9 miliarde de euro, anunțat la 18 martie și aprobat de Consiliul European la 24 iunie.

Propunerea face parte din efortul UE de a ajuta Ucraina să răspundă nevoilor financiare imediate în urma agresiunii Rusiei.

Împrumutul acordat Ucrainei va fi sprijinit, pentru 70 % din valoare, din bugetul UE. 

Primul miliard din cele trei a fost deja alocat

Potrivit unui comunicat, primul miliard de euro din această asistență macrofinanciară a fost  deblocat la începutul lunii august, urmând ca restul de până la trei miliarde de euro să fie furnizat cât mai repede.

”Sprijinul UE pentru Ucraina este de neclintit. Suntem alături de poporul său curajos cu inima, mintea și faptele noastre. Astăzi, Comisia prezintă o propunere de acordare a unei asistențe macrofinanciare suplimentare de 5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina să facă față nevoilor sale financiare imediate cauzate de invazia brutală a Rusiei. Ucraina trebuie să câștige acest război: trebuie să își recâștige libertatea și independența pentru care luptă cu atâta curaj. UE va continua să își facă partea sa pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla – solidaritatea va prevala, iar pacea va reveni”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de site-ul Calea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel