Șeful Google laudă Inteligența artificială: ”Oferă o oportunitate unică!”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Google
Google
Într-un articol publicat în Financial Times, Sundar Pichai apără o viziune optimistă asupra inteligenței artificiale, în timp ce Bruxelles-ul ia în considerare reglementarea utilizării acesteia.

Progresul tehnologic nu poate fi disociat de imaginarul pe care-l vehiculează. Sundar Pichai, președintele și CEO-ul grupului Alphabet, compania-mamă a Google, știe foarte bine acest lucru. Când a luat stiloul în mână pentru a-și apăra viziunea asupra inteligenței artificiale în artiicolul publicat de Financial Times, omul de afacerei a început, în mod firesc, prin a remarca faptul că "în acest an, inteligența artificială generativă a captat imaginația întregii lumii". O referire subtil voalată la instrumentul ChatGPT, care a depășit pragul de 100 de milioane de utilizatori în doar 60 de zile. O ”adopție” fulminantă care nu fusese observată pentru nicio altă aplicație în trecut.

Aspectul revoluționar al acestei tehnologii este subliniat de directorul general al Alphabet, care prezintă inteligența artificială, în sens larg, ca fiind "cea mai profundă tehnologie la care lucrează astăzi omenirea". Sundar Pichai merge mai departe, susținând că aplicațiile sale în lumea reală reprezintă "o oportunitate unică pentru ca lumea să își atingă obiectivele în materie de climă, să construiască o creștere durabilă, să mențină competitivitatea globală și multe altele".

În ciuda acestei explozii de optimism, directorul executiv al Google recunoaște că tehnologiile de inteligență artificială "se vor infiltra în fiecare industrie și fiecare aspect al vieții". Dar fostul student al Universității Stanford, departe de a se îngrijora în această privință, este entuziast. "Cu cât sunt mai mulți oameni care lucrează pentru ca inteligența artificială să avanseze, cu atât va fi mai bine din perspectiva extinderii oportunităților pentru comunitățile din întreaga lume", crede el.

Implicații profunde

Acest îndemn la dezvoltarea în continuare a inteligenței artificiale vine în contradicție cu apelurile recente ale mai multor cercetători și antreprenori din domeniul tehnologiei, printre care și celebrul Elon Musk, care au recomandat luarea unei "pauze de cel puțin șase luni" de la "cursa necontrolată" pentru dezvoltarea inteligenței artificiale. Aceasta din urmă prezintă "riscuri profunde pentru societate și umanitate", au explicat semnatarii apelului. Șeful Google regretă această poziție. "În timp ce unii au încercat să reducă acest moment la o simplă cursă a diferitelor instrumente de inteligență artificială, noi credem că este mult mai mult decât atât", a răspuns el, înainte de a invita toate părțile interesate să se angajeze în "cursa pentru crearea unei inteligențe artificiale responsabile".

O inteligență artificială responsabilă

Pentru a arăta calea, Sundar Pichai dezvoltă cele trei axe urmate de Alphabet pentru a dezvolta ceea ce el numește "IA responsabilă". În primul rând, "a face ca inteligența artificială să fie utilă pentru toată lumea", citând exemplul serviciului de orientare Google Maps sau al serviciului de predicție a inundațiilor Flood Hub, ori al aplicațiilor științifice în domeniul sănătății dezvoltate de GoogleDeepMind și AlphaFold. În al doilea rând, punerea în aplicare a regulilor interne compilate în "Principiile AI" ale Google, care datează din 2018. În cele din urmă, reglementările externe elaborate de autoritățile politice.

Acest ultim aspect este cel care explică poziția adoptată de șeful Google în cotidianul economic britanic. Oficialii europeni lucrează în prezent la o legislație privind inteligența artificială, care va avea un impact profund asupra dezvoltării acestei tehnologii în Occident. "SUA și Europa sunt aliați și parteneri strategici. Este important ca ele să colaboreze pentru a crea cadre puternice și favorabile inovării pentru tehnologiile emergente, pe baza unor valori și obiective comune", scrie Sundar Pichai. El și-a încheiat textul menționând că "suntem doar la început".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik

pixel