Șeful Google laudă Inteligența artificială: ”Oferă o oportunitate unică!”
Autor: Simona Haiduc | 24 mai 2023, 19:11
Ce spune, de fapt, omul care conduce una dintre cele mai mari companii ale lumii
Ce spune, de fapt, omul care conduce una dintre cele mai mari companii ale lumii
Într-un articol publicat în Financial Times, Sundar Pichai apără o viziune optimistă asupra inteligenței artificiale, în timp ce Bruxelles-ul ia în considerare reglementarea utilizării acesteia.

Progresul tehnologic nu poate fi disociat de imaginarul pe care-l vehiculează. Sundar Pichai, președintele și CEO-ul grupului Alphabet, compania-mamă a Google, știe foarte bine acest lucru. Când a luat stiloul în mână pentru a-și apăra viziunea asupra inteligenței artificiale în artiicolul publicat de Financial Times, omul de afacerei a început, în mod firesc, prin a remarca faptul că "în acest an, inteligența artificială generativă a captat imaginația întregii lumii". O referire subtil voalată la instrumentul ChatGPT, care a depășit pragul de 100 de milioane de utilizatori în doar 60 de zile. O ”adopție” fulminantă care nu fusese observată pentru nicio altă aplicație în trecut.

Aspectul revoluționar al acestei tehnologii este subliniat de directorul general al Alphabet, care prezintă inteligența artificială, în sens larg, ca fiind "cea mai profundă tehnologie la care lucrează astăzi omenirea". Sundar Pichai merge mai departe, susținând că aplicațiile sale în lumea reală reprezintă "o oportunitate unică pentru ca lumea să își atingă obiectivele în materie de climă, să construiască o creștere durabilă, să mențină competitivitatea globală și multe altele".

În ciuda acestei explozii de optimism, directorul executiv al Google recunoaște că tehnologiile de inteligență artificială "se vor infiltra în fiecare industrie și fiecare aspect al vieții". Dar fostul student al Universității Stanford, departe de a se îngrijora în această privință, este entuziast. "Cu cât sunt mai mulți oameni care lucrează pentru ca inteligența artificială să avanseze, cu atât va fi mai bine din perspectiva extinderii oportunităților pentru comunitățile din întreaga lume", crede el.

Implicații profunde

Acest îndemn la dezvoltarea în continuare a inteligenței artificiale vine în contradicție cu apelurile recente ale mai multor cercetători și antreprenori din domeniul tehnologiei, printre care și celebrul Elon Musk, care au recomandat luarea unei "pauze de cel puțin șase luni" de la "cursa necontrolată" pentru dezvoltarea inteligenței artificiale. Aceasta din urmă prezintă "riscuri profunde pentru societate și umanitate", au explicat semnatarii apelului. Șeful Google regretă această poziție. "În timp ce unii au încercat să reducă acest moment la o simplă cursă a diferitelor instrumente de inteligență artificială, noi credem că este mult mai mult decât atât", a răspuns el, înainte de a invita toate părțile interesate să se angajeze în "cursa pentru crearea unei inteligențe artificiale responsabile".

O inteligență artificială responsabilă

Pentru a arăta calea, Sundar Pichai dezvoltă cele trei axe urmate de Alphabet pentru a dezvolta ceea ce el numește "IA responsabilă". În primul rând, "a face ca inteligența artificială să fie utilă pentru toată lumea", citând exemplul serviciului de orientare Google Maps sau al serviciului de predicție a inundațiilor Flood Hub, ori al aplicațiilor științifice în domeniul sănătății dezvoltate de GoogleDeepMind și AlphaFold. În al doilea rând, punerea în aplicare a regulilor interne compilate în "Principiile AI" ale Google, care datează din 2018. În cele din urmă, reglementările externe elaborate de autoritățile politice.

Acest ultim aspect este cel care explică poziția adoptată de șeful Google în cotidianul economic britanic. Oficialii europeni lucrează în prezent la o legislație privind inteligența artificială, care va avea un impact profund asupra dezvoltării acestei tehnologii în Occident. "SUA și Europa sunt aliați și parteneri strategici. Este important ca ele să colaboreze pentru a crea cadre puternice și favorabile inovării pentru tehnologiile emergente, pe baza unor valori și obiective comune", scrie Sundar Pichai. El și-a încheiat textul menționând că "suntem doar la început".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Budăi: Reforma pensiilor speciale nu este în impas

Joi, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că...

Crossuri externe