"Îi invit să facă ceea ce au făcut și alții în ultimele 18 luni și să-și dea mâna cu noi", a declarat Sir Richard Moore într-un rar discurs public. "Ușa noastră este întotdeauna deschisă ... împreună vom lucra pentru a pune capăt vărsării de sânge".
Moore, care vorbea de la reședința ambasadorului britanic din Praga, a comparat situația din Ucraina cu Primăvara de la Praga din 1968, când Uniunea Sovietică a înăbușit reformele liberalizatoare.
"În 1968 au fost mulți ruși care au văzut parodia morală a ceea ce se făcea aici", a spus Moore. "Mulți ruși se luptă [acum] cu aceleași dileme ... ca și predecesorii lor".
El a citat răzvrătirea grupului Wagner al lui Evgheni Prigojin ca fiind "o indicație reală" a modului în care invazia din Ucraina "sângera înapoi în corpul politic rusesc și putea destabiliza" regimul.
Al doilea discurs public al lui Moore de când a devenit șef al MI6, în 2020, a oferit un tur de orizont al modului în care șeful spionajului britanic vede lumea.
El a evidențiat puterea în creștere a Chinei, o țară căreia Moore a spus că "acum îi dedicăm mai multe resurse . . decât oriunde altundeva".
Moore a explorat, de asemenea, ce înseamnă inteligența artificială pentru spionaj.
El a susținut că "factorul uman" al agenților săi va deveni și mai important în descoperirea "secretelor care se află dincolo de raza de acțiune" a rețelelor [AI]. El a afirmat că personalul său își combină abilitățile cu AI "pentru a identifica și întrerupe fluxul de arme către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei".
Cu toate acestea, Moore a avertizat că unii adversari vor încerca să dezvolte AI în moduri nechibzuite. Aceasta a permis deja un "val de propagandă și dezinformare" care a "deschis noi terenuri vaste pentru știri false, estompând distincția dintre fantezie și realitate".
"O parte semnificativă a rolului nostru va fi să încercăm să detectăm, să descoperim și apoi să oprim persoanele care ar dori să dezvolte inteligența artificială în direcții periculoase", a spus el.
Moore a declarat că campania militară a Rusiei s-a epuizat și "se pare că există puține perspective ca forțele rusești să își recapete impulsul".
El a spus că contraofensiva Ucrainei se dovedește a fi "o muncă grea", dar că este "optimist" că va reuși și că Vladimir Putin este "în mod clar sub presiune".
El a acuzat Iranul că alimentează războiul din Ucraina prin furnizarea de drone și alte arme către Rusia - o politică despre care Moore a spus că "a provocat dispute interne la cel mai înalt nivel al regimului de la Teheran".
El a acuzat, de asemenea, Rusia că folosește Wagner ca instrument al imperialismului în Africa și că a oferit "un pact faustian" liderilor din Republica Centrafricană, Mali și "poate concurenților pentru putere din Sudan sau noilor conducători din Burkina Faso".
"Acum au fost nevoiți să vadă cum mercenarii în care se presupune că au încredere se întorc împotriva patronului lor suprem, Vladimir Putin", a spus Moore. "Dacă mercenarii ruși îl pot trăda pe Putin, cine altcineva ar putea fi trădat?".
Un domeniu asupra căruia Moore a sugerat că are puțină vizibilitate a fost starea relației dintre Putin și Prigozhin, după ce liderul mercenarilor a făcut ceea ce Moore a numit "călătoria sa extinsă de la Rostov la Moscova".
"Prigozhin a început acea zi ca un trădător la micul dejun. A fost grațiat până la cină, iar apoi, câteva zile mai târziu, a fost invitat la ceai", a declarat Moore. "Sunt unele lucruri pe care chiar și șefului MI6 îi este puțin cam greu să încerce să le interpreteze în ceea ce privește cine este înăuntru și cine este afară".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...