Șeful OMS, apel DISPERAT: Pregătiți-vă, următorul virus va fi și mai năprasnic

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un scenariu cât se poate de posibil
Un scenariu cât se poate de posibil
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adanom Ghebreyesus, a revenit cu îndemnul său adresat tututor țărilor lumii de a învăța din actuala pandemie de COVID-19, de a trage concluziile cuvenite, astfel încât să fie mult mai bine pregătite pentru viitoarea asemenea provocare, iminentă în opinia oficialului.

Vorbind la summit G20, în plină desfășurare la Roma, șeful OMS a declarat că, ”din punct de vedere biologi, apariția unui alt virus pe Pământ, a cărui răspândire va fi imposibil de stăpânit, este de netăgăduit”. 

„Chiar dacă punem capăt acestei pandemii, trebuie să învățăm lecțiile pe care ni le oferă și să ne pregătim pentru următoarea”, a spus șeful OMS. „Din punct de vedere al biologiei, nu există nicio îndoială că, la un moment dat, va exista un alt virus pe care pur și simplu nu îl vom putea ține sub control”, a subliniat el.

Potrivit lui Gebreyesus, „amenințări de cel mai înalt grad” necesită „o participare politică la nivel înalt” pentru a le combate. În acest sens, el a cerut G20 să sprijine încheierea unui acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind pregătirea și răspunsul la pandemii. O decizie în această chestiune este planificată să fie luată la o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătății, programată pentru noiembrie.

Citește și Vaccinare. Gheorghiță. Rapel cu o jumătate de doză pentru Moderna

Șeful OMS a atras atenția asupra lipsei de egalitate în lume în ceea ce privește accesul la vaccinuri. El a amintit că acum 36% dintre locuitorii lumii sunt complet vaccinați împotriva coronavirusului, dar în Africa această cifră este „de doar 6%”.

În același timp, a subliniat Ghebreyesus, „deși vaccinurile salvează vieți, ele nu opresc transmiterea” infecției. Prin urmare, fiecare țară trebuie să folosească toate instrumentele, inclusiv măsurile dezvoltate în sfera sănătății și sociale, „în paralel cu testarea, diferite tratamente și vaccinurile”, a rezumat el.

Potrivit OMS, până la 29 octombrie, de la izbucnirea pandemiei, la nivel mondial au fost înregistrate 245.373.039 de cazuri de infecție cu coronavirus, iar 4.979.421 de persoane au murit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Ilie Bolojan / Foto: Florin Răvdan
Palatul Victoria
Friedrich Merz și Nicusor Dan
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Contabil
Angajați / Foto: Freepik
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik

pixel