Semnal de alarmă: Nu există o generație viitoare de contabili

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nicoleta Banciu
Nicoleta Banciu
EXCLUSIV
Nicoleta Banciu, antreprenor și expert contabil la ABN Expert a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate DCBusiness despre problemele cu care se confruntă sectorul contabilității, despre provocările legate de formarea viitorilor specialiști în domeniu, despre lipsa acută de personal.

Care este situația în domeniul contabilității?

Ne confruntăm cu o lipsă acută de contabili. Există deja un decalaj de 10 ani, iar acest lucru se simte, motiv pentru care firmele de contabilitate nici nu mai țin cont de acea cerință de angajare cu doi ani de experiență în domeniu. Dar, din păcate, contabilitatea a început să devină un domeniu foarte greoi, cu foarte multe responsabilități. 

În același timp, însă profesia de contabil îți oferă stabilite. Ai un loc de muncă sigur indiferent de ce se întâmplă în jurul tău. O meserie care vine din vremuri de demult, când sfetnicul domnului trebuia să-i plătească pe oameni, să analizeze veniturile și cheltuielile țării. Acum, sfetnicul domnului sunt contabilii. 

În cât timp se formează un contabil?

Cel puțin doi ani. Astfel încât îmi permit să ies din birou fără teamă că nu se descurcă la operațiuni cât de cât simple, cum ar fi înregistrarea corectă de date. Problema este că totul devine extrem de complicat. Am făcut, de exemplu, o listă cu ce ar trebui să aibă un contabil și să stăpânească, iar când spun asta mă refer la chestiuni care nu țin practic de munca noastră propriu-zisă. Este vorba, printre altele, de programe de contabilitate, care sunt foarte multe, programe de facturare, la fel de multe, tehnică IT, soluții de lucru tip remote. În plus, trebuie să știe să comunice în mod eficient. Trăgând linie concluzia este simplă: timp liber aproape că nu mai avem, iar lucrurile o să se complice și mai mult, din acest punct de vedere, începând cu 1 ianuarie 2025, care vine cu noi provocări.

Ce înseamnă să fii contabil?

Dacă vor sa fie contabili, tinerii trebuie să fie conștienți că pregătirea lor nu se termină cu lucrarea de licență sau după stagiul efectuat la CECCAR. Vor citi foarte mult, este obligatoriu ca atenția lor să fie distributivă, să fie precum un calculator, dacă putem spune așa. În același timp, un contabil trebuie să aibă intuiție și să fie la curent cu absolut tot ce se întâmplă în domeniu. Iar asta cere timp, chiar dacă ai făcut trei ani de facultate la contabilitate plus doi ani de master. Dacă nu reușești să lucrezi undeva nu înțelegi teoria. În plus, nu trebuie să știi doar contabilitate, trebuie să știi de toate. De ce?  Pentru că o să primești, la un moment dat, o factură ciudată și nu știi cum să o înregistrezi. Pentru că trebuie să știi în ce cont intră. 

A fi contabil înseamnă să fii atent la orice, oricând, dar mai ales trebuie să fii un bun comunicator. De ce? Pentru că mulți patroni ascund anumite prostioare, dar un contabil le găsește în acte și atunci se face diferența între un contabil bun și unul mai puțin pregătit. Un contabil trebuie să realizeze când se ajunge la limita legală. Iar până la fapta ilegală el a tras deja toate semnalele posibile.

Cum pot fi atrași tinerii spre contabilitate?

Cred că doar cu sesiuni de informări. Și va trebui să ne ducem în facultăți. Cursurile se încheie cu birourile de contabilitate, dar este nevoie de o practică adevărată în firmele de contabilitate. Astfel încât, în momentul în care ajunge pe piața muncii, tânărul să se integreze perfect, ușor, fără hopuri. Extrem de important este să învețe direct contabilitatea, pentru că numai așa înveți ce trebuie. Cred că în facultate ar trebui să se reintroducă bilanțul întocmit pe format T, cum a fost cândva. De ce? Pentru că ei nu disting care este activul și care este pasivul. Care cont este debitor, care cont este creditor. Nu pentru că nu vor, ci pentru că așa este materia. Pentru că ni s-a făcut contabilitate de angajamente pe bilanț, iar tinerii nu mai știu care este activul și pasivul, nu mai știu care cont este pe credit și care este pe debit.

Mai aplicăm și altă metodă de a-i atrage pe tineri, pe cei care studiază contabilitatea. Îi rugăm să ne ajute. După orele de program, îi chemăm și le cerem fie să aranjeze niște documente, fie niște registre. Câte un mic pas în fiecare zi în tainele a ceea ce înseamnă contabilitate reală. Câte o oră, două suplimentar. Sau îți dau temă de licență și mă ajuți și pe mine să fac ordine în hârtii.  

Din punct de vedere financiar, meseria de contabil oferă satisfacții?

Nu. În medie, firmele de contabilitate oferă cam 5000 de lei brut, nu se duc puțin mai sus. Este vorba de începători. De ce? Pentru că așteaptă să vadă impactul: de la un salariu minim la un salariu puțin mai mare. Este adevărat că firmele de contabilitate au început să aplice și o altă tactică: a trecut o lună, te-ai descurcat, îți mai dau în plus. A trecut altă lună în care ai făcut treabă bună, mia primești ceva în plus. Fie că e vorba de majorări, fie de diferite stimulente. Dar problema este alta.

Care este marea provocare? 

Am vorbit cu numeroși directori de firme de contabilitate, care s-au plâns că nu găsesc oameni. Cu alte cuvinte nu avem viitoarea generație de contabili. Vă dau un exemplu. Dacă prind o închidere cum este cea din octombrie, a doua zi își dau demisia. Sau pleacă înainte chiar de data de 25 și te lasă cu actele nefăcute și pleacă din firmă. Au fost cazuri în care și-au dat demisia în bloc. 

Până de curând, contabilii erau ultimii pe listă, primeau cea mai mică primă. O bătaie de joc la adresa profesiei de contabil. Dar a venit ianuarie 2024 și scandalul cu e-Factura, iar dacă nu erau contabilii nici nu s-ar fi putut implementa programul. A fost momentul în care se pare s-a înțeles că acest domeniu al contabilității a fost ignorat. S-au uitat, probabil, în Revisal și au văzut care este limita de vârstă, au văzut că suntem prea puțini. 

Iar de la anul viitor va fi și mai mult de muncă în contabilitate. Pentru că, începând cu 1 ianuarie 2025, inclusiv firmele mici au obligația de depunere a fișierului SAF-T, fiind ultima etapă a calendarului de implementare a raportării SAF-T (declarația 406). Acest lucru înseamnă că trebuie să-ți profesionalizezi inclusiv salariații și inclusiv clienții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel