Serie de recorduri pentru o colecție de artă! A fost vândută cu peste 90 de milioane de euro

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Toate loturile din colecţia personală a celebrului duo de artişti plastici francezi Claude şi Francois-Xavier Lalanne
Toate loturile din colecţia personală a celebrului duo de artişti plastici francezi Claude şi Francois-Xavier Lalanne
Toate loturile din colecţia personală a celebrului duo de artişti plastici francezi Claude şi Francois-Xavier Lalanne, puse în vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's la Paris, au fost adjudecate, iar valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit suma de 90 de milioane de euro, informează AFP.

"Rezultatele obţinute stau mărturie pentru uriaşa contribuţie adusă de Claude şi Francois-Xavier Lalanne istoriei artei din secolul al XX-lea. Suntem mândri că am atins cea mai mare sumă pentru o vânzare organizată vreodată de Sotheby's la Paris", a declarat într-un comunicat CEO-ul Sotheby's France, Mario Tavella.

Record incredibil! Este cel mai scump loc de parcare din lume

Licitaţia, desfăşurată pe durata a două zile, miercuri şi joi, a generat încasări totale de 91,3 milioane de euro, depăşind cu mult estimările specialiştilor, cuprinse între 15 milioane şi 23 de milioane de euro pentru cele 274 de loturi, printre care s-au aflat numeroase lucrări ale cuplului de artişti, inspirate din natură.

Douăzeci şi patru de loturi au depăşit pragul de 1 milion de euro, inclusiv "Rhinocretaire" - lucrarea care a atins cel mai mare preţ de vânzare (5,4 milioane de euro, deşi fusese estimată la 700.000 de euro) - şi "Lapin a vent" (2,5 milioane de euro), două sculpturi monumentale realizate de Francois-Xavier Lalanne, decedat în 2008.

De mare succes s-au bucurat şi operele create de Claude Lalanne, decedată în aprilie 2019: lucrarea "Choupatte (Tres grand)" a stabilit un nou record mondial de preţ pentru artista franceză, fiind vândută cu 2,17 milioane de euro şi depăşind de peste 10 ori pragul superior al intervalului de estimare. O altă operă a artistei franceze, "Bureau Crocodile", a fost vândută cu 1,5 milioane de euro.

În afara acestor lucrări ale soţilor Lalanne, conservate în reşedinţa cuplului, şi alte opere create de prieteni artişti ai lor, precum Niki de Saint Phalle şi Max Ernst, şi-au găsit cumpărători. Lucrarea "Raysse peinture a haute tension", de Sturtevant, a fost achiziţionată cu 225.000 de euro.

Peste 4.000 de colecţionari din 43 de ţări au participat la această licitaţie, potrivit reprezentanţilor casei Sotheby's.

Vânzarea la licitaţie a colecţiei Berge-Saint Laurent, în 2009, a dus la o creştere explozivă a cotei cuplului Lalanne pe piaţa obiectelor de artă: un lot de 15 oglinzi realizate de Claude Lalanne a fost adjudecat atunci cu 1,8 milioane de euro.

În 2010, Muzeul Artelor Decorative din Paris a consacrat soţilor Lalanne o amplă retrospectivă, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel