Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
"Rezultatele obţinute stau mărturie pentru uriaşa contribuţie adusă de Claude şi Francois-Xavier Lalanne istoriei artei din secolul al XX-lea. Suntem mândri că am atins cea mai mare sumă pentru o vânzare organizată vreodată de Sotheby's la Paris", a declarat într-un comunicat CEO-ul Sotheby's France, Mario Tavella.
Record incredibil! Este cel mai scump loc de parcare din lume
Licitaţia, desfăşurată pe durata a două zile, miercuri şi joi, a generat încasări totale de 91,3 milioane de euro, depăşind cu mult estimările specialiştilor, cuprinse între 15 milioane şi 23 de milioane de euro pentru cele 274 de loturi, printre care s-au aflat numeroase lucrări ale cuplului de artişti, inspirate din natură.
Douăzeci şi patru de loturi au depăşit pragul de 1 milion de euro, inclusiv "Rhinocretaire" - lucrarea care a atins cel mai mare preţ de vânzare (5,4 milioane de euro, deşi fusese estimată la 700.000 de euro) - şi "Lapin a vent" (2,5 milioane de euro), două sculpturi monumentale realizate de Francois-Xavier Lalanne, decedat în 2008.
De mare succes s-au bucurat şi operele create de Claude Lalanne, decedată în aprilie 2019: lucrarea "Choupatte (Tres grand)" a stabilit un nou record mondial de preţ pentru artista franceză, fiind vândută cu 2,17 milioane de euro şi depăşind de peste 10 ori pragul superior al intervalului de estimare. O altă operă a artistei franceze, "Bureau Crocodile", a fost vândută cu 1,5 milioane de euro.
În afara acestor lucrări ale soţilor Lalanne, conservate în reşedinţa cuplului, şi alte opere create de prieteni artişti ai lor, precum Niki de Saint Phalle şi Max Ernst, şi-au găsit cumpărători. Lucrarea "Raysse peinture a haute tension", de Sturtevant, a fost achiziţionată cu 225.000 de euro.
Peste 4.000 de colecţionari din 43 de ţări au participat la această licitaţie, potrivit reprezentanţilor casei Sotheby's.
Vânzarea la licitaţie a colecţiei Berge-Saint Laurent, în 2009, a dus la o creştere explozivă a cotei cuplului Lalanne pe piaţa obiectelor de artă: un lot de 15 oglinzi realizate de Claude Lalanne a fost adjudecat atunci cu 1,8 milioane de euro.
În 2010, Muzeul Artelor Decorative din Paris a consacrat soţilor Lalanne o amplă retrospectivă, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...