Sezonul de schi din Europa e compromis. Vremea caldă lovește în turismul de iarnă VIDEO

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
O mare parte din Alpi nu arată bine în această perioadă a anului. Ninsorile sporadice și vremea de iarnă neobișnuit de caldă din timpul sezonului în munții centrali ai Europei permit ca iarba să acopere pantele din întreaga regiune, dând bătăi de cap operatorilor de pârtii de schi și pasionaților acestui sport.

Petice de iarbă, piatră și pământ erau vizibile luni în unele dintre cele mai importante stațiuni de schi din Europa - cum ar fi Innsbruck în Austria, Villars-sur-Ollon și Crans-Montana în Elveția, Lenggries în Germania și nu numai. Lipsa zăpezii a reaprins îngrijorările legate de schimbările schimbările climatice.

Pe o fâșie care se întinde din Franța până în Polonia, dar cu Alpii în centru, multe părți ale Europei se bucurau de vreme primăvăratică. O hartă meteorologică arăta că Polonia a înregistrat în ultimele zile maxime zilnice de două cifre Celsius.

Este un contrast puternic cu vremea friguroasă și cu viscolele din unele părți ale Statelor Unite de la sfârșitul anului trecut.

Institutul meteorologic elvețian MeteoSuisse a indicat unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în această perioadă a anului. O stație meteorologică din Delemont, în lanțul Jura, la granița cu Franța, a atins deja o temperatură medie zilnică record de 18,1 grade Celsius în prima zi a anului, cu peste 2,5 grade Celsius mai mare decât recordul anterior pentru luna ianuarie.

Meteorologul Anick Haldimann de la MeteoSuisse a declarat că un sistem meteorologic persistent care a adus aer mai cald dinspre vest și sud-vest a persistat, blocând temperaturile mai ridicate care se așteaptă să dureze până la sfârșitul săptămânii. În timp ce pârtiile de la peste 2.000 de metri a zăpadă, mai jos, amatorii de schi, a spus ea.

Lipsa zăpezii a fost deosebit de împovărătoare în jurul stațiunii Adelboden din Elveția, care va găzdui sâmbătă Cupa Mondială de schi și care, în general, atrage 25.000 de fani pentru o singură zi de curse. Stațiunile de acest gen caută ca astfel de curse să ofere imagini bucolice de iarnă pentru a atrage schiorii amatori, dar imaginile cu petice de iarbă și noroi maro ale traseului pot strica peisajul - și diminua atracția.

Directorul traseului, Toni Hadi, a recunoscut că anul acesta cursa se va desfășura pe zăpadă 100% artificială.

"Clima se schimbă puțin, dar ce ar trebui să facem aici? Să oprim viața?", a declarat acesta menționând că alte provocări, precum pandemia de coronavirus și războiul, arată că "viața nu este ușoară" în aceste zile.

"Totul este dificil - nu doar să pregătești o pârtie de schi", a spus Hadi.

Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată atât în Elveția, cât și în Franța. La scară mai largă, Organizația Meteorologică Mondială a Națiunilor Unite spune că ultimii opt ani sunt pe cale să fie cei mai calzi opt ani înregistrați vreodată. Numărătoarea sa finală privind cifrele temperaturii globale pentru 2022 va fi publicată la jumătatea lunii ianuarie.

În Franța, agenția națională de meteorologie Meteo France a declarat că anul 2022 s-a încheiat cu una dintre cele mai călduroase temperaturi pe care le-a înregistrat vreodată țara în această perioadă, care a încheiat un an excepțional de cald, în care au fost doborâte recorduri de temperatură și au fost înregistrate incendii de pădure și condiții de secetă galopante.

Meteo France spune că în Alpii de Sud și, în Alpii de Nord, pe versanții de peste 2.200 de metri, s-au înregistrat ninsori apropiate de normal. Dar zăpada lipsește în mod notabil la altitudini mai mici în nordul Alpilor și în Pirinei, a precizat France France France France.

Cu siguranță, Alpii acoperă un teritoriu mare și nu toți munții sunt lipsiți de zăpadă, unele dintre cele mai abundente căderi de zăpadă au fost raportate în Dolomiții italieni, la sud de Alpii elvețieni.

La începutul sezonului de schi, părea că această iarnă va fi una de bun augur pentru iubitorii de zăpadă: În Franța, vremea geroasă de la jumătatea lunii decembrie a adus speranța că stațiunile de schi din Alpi, Pirinei și din alte părți ar putea avea parte de zăpadă timpurie și de temperaturi sub zero grade necesare pentru a menține pârtiile deschise.

Dar a urmat o vreme excepțional de caldă, ceea ce a determinat unele stațiuni de la altitudini mai mici să se închidă pe măsură ce stratul de zăpadă s-a topit.

"A fost un început bun de sezon, cu un val de frig la jumătatea lunii decembrie, care a oferit zăpadă pentru aproape toată lumea. Apoi, săptămâna trecută, a plouat destul de mult și au fost temperaturi ridicate, astfel că un anumit număr de pârtii a trebuit să se închidă din nou", a declarat Laurent Reynaud, de la grupul industrial Domaines Skiables de France, care reprezintă stațiunile de schi franceze, operatorii de teleschi și alții, la televiziunea C-News.

Și în Germania s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de primăvăratice - până la 16 grade Celsius în unele părți ale țării, luni. Se crede că noaptea de Anul Nou a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor fiabile. Serviciul german de meteorologie a raportat valori de 20 de grade Celsius și la puțin peste patru stații meteo din sudul Germaniei, potrivit agenției de știri dpa.

Wim Thiery, profesor de științe climatice la Universitatea din Bruxelles, a declarat că același curent cu jet care a atras aer rece dinspre Arctica spre SUA a adus aer cald din zonele subtropicale spre Europa. El a avertizat că schimbările climatice nu și-au terminat treaba - cu excepția cazului în care oamenii reduc utilizarea combustibililor care rețin căldura în atmosferă.

"Până la sfârșitul secolului (se) va termina... schiul în Alpi așa cum îl știm", a spus el, adăugând că zonele montane de mai mică altitudine resimt deja impactul. "În viitor, aceste probleme se vor înrăutăți, deoarece zăpada va continua să se topească atât timp cât clima se va încălzi".

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Ministrul Tanczos Barna / FOTO: Facebook
Paul Krugman / FOTO: Freepik

Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

De ce economia europeană este mai puțin performantă...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr
Control / FOTO: Freepik

UE obligă Temu, Shein și Amazon să dezvăluie date importante

Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.

Medicamente / Foto: Freepik
Buget
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu - FOTO: Captură Video@Guvernul României
Agenți FBI
Pe telefon / FOTO: Freepik

Premierul vrea promovare chiar și pe TikTok

Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern. 

veniturile bugetare - FOTO: Freepik
carburanti - FOTO: Freepik@ ttonaorh

Prețurile carburanților la pompă, azi, 1 februarie 2025

Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...

Whatsapp

WhatsApp susține că a blocat un software de spionaj

Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...

Taxa pe stâlp / Foto: Freepik

”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...

Ședință de Guvern

Ședință specială de Guvern: Se adoptă bugetul pentru 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...

litoral - FOTO: Freepik@Mavic
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Sală de judecată / Foto: Freepik
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

Războiul tarifelor continuă. Trump anunță următorul episod

De data aceasta este vorba despre hidrocarburi. 

Casa Albă

Trump amenință din nou: ”UE ne-a tratat foarte rău"

Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...


pixel