România poate profita de alegerea lui Trump? Adrian Negrescu: Moment T0 pentru România
Alegerea lui Donald Trump în...
"În ședința de miercuri, 15 februarie 2023, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate - vezi linkul atașat.
Actul normativ, valabil pentru toate sistemele de pensii din România, inclusiv cele private, stabilește modul de restituire a sumelor reținute în baza OUG nr. 130/2021, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate (10%), persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entitățile care plătesc venituri din pensii.
Executivul pune în acord cadrul legal cu prevederile declarate neconstituționale din OUG nr. 130/2021, prin Decizia CCR nr. 650 din 15 decembrie 2022. Astfel, sumele reținute, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la data de 27.12.2022, inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar, corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea. Procedura de plată eșalonată se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023.
Dispozițiile se aplică în mod corespunzător și sumelor reținute din pensiile private și din pensiile facultative, pentru partea care depășește suma de 4.000 de lei. vRestituirea sumelor reținute se face, din oficiu, de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale și de către entitățile care plătesc venituri din pensii", transmite SNPPC.
Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, restituirea eşalonată a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate reţinute pentru pensiile ce depăşesc 4.000 de lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
"Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reţinute în cursul anului 2022, urmând ca acest proces de restituire să aibă loc într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reţinerea acestor sume, respectiv într-un interval de un an de zile", a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
În tranșe lunare, începând cu 1 martie 2023
Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului pe acest subiect, sumele reţinute, cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranşe lunare în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.
Inclusiv pensii private și facultative
Procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătoreşti devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute din pensiile private şi din pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma de 4.000 de lei. Restituirea sumelor reţinute se face, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii", se arată în comunicat.
Nu se restituie în aceste cazuri
Prin excepţie, precizează sursa citată, sumele reţinute din veniturile din pensii cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite şi indexate cu aplicarea articolului 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intrat sub incidenţa OUG nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi cărora, în urma reţinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...