Site-ul ANAF și-a luat liber de Rusalii. Antreprenorii sunt la limita răbdării
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF / Foto: DCBusiness
ANAF / Foto: DCBusiness
Site-ul ANAF este din nou nefuncțional, poate că acest lucru nu este ceva nou dat fiindcă suntem în perioada în care antreprenorii trebuie să încarce facturile în sistem însă nemulțumirile acestora nu se rezumă doar la acest lucru, problemele fiind unele mult mai complexe.

Într-o scrisoare deschisă adresată guvernanților și primită pe adresa redacției, un antreprenor critică dur impactul negativ al sistemului informatic național RO e-TVA asupra mediului de afaceri și public. Antreprenorul enumeră o serie de motive pentru care acest sistem nu funcționează corespunzător.

Ce reclamă antreprenorii

Creșterea cheltuielilor - Implementarea măsurilor presupune costuri suplimentare pentru programe informatice, servicii de consultanță și servicii financiar-contabile.

Birocrație și volum de documente crescut - Sistemul introduce obligații suplimentare de completare și verificare a documentelor, precum decontul precompletat și Nota justificativă pentru diferențe.

Incompatibilități și excluderi - Decontul precompletat nu include bonurile fiscale, facturile simplificate, importurile, deducerile parțiale, livrările către clienți străini, TVA la marjă, prorata și operațiunile neimpozabile în România. De asemenea, sistemul TVA la încasare și facturile omise nu sunt considerate.

Termene nerealiste - Termenul scurt pentru trimiterea și corectarea deconturilor precompletate este considerat nerealist, mai ales în contextul în care contribuabilii pot întâmpina probleme tehnice sau pot fi în concediu.

Disfuncționalitățile site-ului ANAF - Platformele ANAF sunt frecvent nefuncționale, în special în perioadele critice de transmitere a raportărilor, ceea ce complică și mai mult procesul.

Antreprenorul solicită retragerea fermă a ordonanței de urgență, subliniind nevoia unei perioade de acomodare cu noul sistem și criticând lipsa de flexibilitate și de suport tehnic oferit contribuabililor mici. De asemenea, face apel la o mai mare înțelegere și clementă din partea autorităților fiscale.

În contextul în care site-ul ANAF este nefuncțional, aceste probleme devin și mai stringente, afectând direct capacitatea contribuabililor de a respecta obligațiile fiscale impuse de noul sistem.

1. -imagine fara descriere- (anaf_1_58104400.jpg)

Link-ul pe care ANAF ne îndeamnă să dăm click ne duce într-un punct mort

2. -imagine fara descriere- (anaf_2_40629500.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

FMI face recomandări SUA: Nu vă grăbiți cu rata dobânzii

Coincidență sau nu, dar acest avertisment vine în...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel