Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Helion. Nu, nu este numele următorului erou negativ dintr-un film Marvel, ci cel al companiei americane cu care Microsoft tocmai a încheiat un acord pentru a avea 50 de megawați de energie curată livrați până în 2028, grație unui viitor reactor de fuziune nucleară.
Ce este fuziunea nucleară? Un procesul prin care două nuclee atomice se unesc pentru a forma unul mai greu. Această este reacția care lucrează în interiorul Soarelui nostru; reprodus pe Pământ, ar face posibilă generarea unei cantități de energie posibil infinită și fără carbon. De asemenea, ar produce considerabil mai puține deșeuri comparativ cu instalațiile actuale.
Pentru a realiza acest „Sfânt Graal al Energiei”, Helion se bazează pe un accelerator cu plasmă proiectat să atingă peste 100 de milioane de grade Celsius. Acesta încălzește un gaz numit deuteriu și heliu-3 pentru a se transforma în plasmă, care este apoi comprimată de câmpuri magnetice, până când are loc reacția de fuziune.
Acordul va permite Microsoft să-și atingă obiectivele neutre din carbon până în 2030, a spus Helion Energy într-un comunicat. „Anunțul Helion susține obiectivele noastre pe termen lung în ceea ce privește energia curată și va duce piața înainte pentru a stabili o nouă metodă eficientă de a aduce energie curată mai rapid în rețea”, a adăugat președintele Microsoft, Brad Smith.
Cheltuieli uriașe și întârzieri în serie
„Tokamak”, „stelarator sau chiar „spheromak”: încă din anii 1940, oamenii de știință au testat multe idei în încercarea de a realiza fuziunea nucleară. Unul dintre cele mai avansate în prezent, reactorul experimental ITER (de tip „tokamak”) este situat în Bouches-du-Rhônes. Potrivit ultimelor estimări, peste 20 de miliarde de euro au fost deja înghițiți în acest program faraonic, care implică 35 de țări printre care Uniunea Europeană, China, Rusia și Statele Unite printre altele. Trebuia finalizat în 2025, dar au intervenit amânări și, prin urmare, nu va vedea lumina zilei înainte de 2030.
La rândul său, startup-ul canadian General Fusion dezvoltă și un prototip de reactor propriu, susținut de investitori precum Jeff Bezos. Fondatorul Amazon nu este singurul miliardar din Silicon Valley care pariază pe această sursă de energie a viitorului. Sam Altman, CEO al OpenAI, startup-ul din spatele ChatGPT a investit 375 de milioane de dolari (344 de milioane de euro) în Helion Energy.
Suficient pentru a finanța în 2021 începerea lucrărilor la primul amplasament destinat să găzduiască unul dintre reactoarele acestora, în statul Washington. Fondată în 2013, Helion este, de fapt, cu zece ani în urma planurilor sale inițiale, ce promiteau punerea în funcțiune în 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...