Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Soarele, un balon de plasmă (gaze la temperaturi extrem de ridicate), este observat de secole de pe Terra și studiat de decenii cu ajutorul sateliților. Până acum însă, rezoluția imaginilor a fost limitată: un telescop spațial japonez, Hinotori, are o deschidere de 50 de centimetri, spre exemplu. Noul telescop solar Daniel K.Inouye, de pe insula hawaiană Maui, are o deschidere de patru metri, cea mai mare oglindă din lume pentru un telescop solar.
”Aceste fotografii au cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată”, a declarat Thomas Rimmele, directorul telescopului de 344 milioane de dolari, de care se ocupă National Solar Observatory, o instituție publică americană cu sediul la Boulder. ”De acum, se pot observa structuri a căror existența era doar bănuită, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu le-am putut vedea niciodată”, a explicat, la rândul său, un astronom german care a aderat la proiect cu 25 de ani în urmă înainte de a-i deveni director.
Citește și Invenție fantastică: Luăm Soarele și plecăm în altă galaxie VIDEO
În imaginile obținute cu ajutorul telescopului, se observă cum baloanele cresc și urcă la suprafața Soarelui înainte de a-și schimba culoarea. Sunt bule de plasmă în plin proces de încălzire și de răcire. Fiecare celulă are dimensiuni similare suprafeței Franței. După nouă ani de lucrări, telescopul a fost pus în funcțiune pe 10 decembrie. ”A fost un moment emoționant, am fost extrem de fericit”, a recunoscut Thomas Rimmele, subliniind că ”este munca mea de o viață”.
Cât timp telescopul concentrează lumina Soarelui este concentrată pe o mică suprafață a cupolei sale, temperatura crește la niveluri extreme. ”Dacă am așeza niște metal, s-ar topi foarte repede”, a explicat specialistul. Iată de ce, pentru echipamentul de răcire a fost construită o clădire întreagă, inclusiv ”o piscină cu gheață”. Dar telescopul nu este încă gata: încă nu au fost instalate intrumente suplimentare, care vor măsura câmpurile magnetice din atmosfera Soarelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...