Soarele, fotografiat de aproape. Cum arată haina astrului VIDEO

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii de știință sunt absolut încântați
Oamenii de știință sunt absolut încântați
Un enorm telescop american amplasat în vârful unei insule vulcanice din Pacific a fotografiat Soarele cu o rezoluție inedită, ceea ce a permis oamenilor de știință să observe cum arată ”haina” astrului. ”Și nu este decât începutul!”, a declarat, plin de încântare, directorul observatorului.

Soarele, un balon de plasmă (gaze la temperaturi extrem de ridicate), este observat de secole de pe Terra și studiat de decenii cu ajutorul sateliților. Până acum însă, rezoluția imaginilor a fost limitată: un telescop spațial japonez, Hinotori, are o deschidere de 50 de centimetri, spre exemplu. Noul telescop solar Daniel K.Inouye, de pe insula hawaiană Maui, are o deschidere de patru metri, cea mai mare oglindă din lume pentru un telescop solar.

”Aceste fotografii au cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată”, a declarat Thomas Rimmele, directorul telescopului de 344 milioane de dolari, de care se ocupă National Solar Observatory, o instituție publică americană cu sediul la Boulder. ”De acum, se pot observa structuri a căror existența era doar bănuită, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu le-am putut vedea niciodată”, a explicat, la rândul său, un astronom german care a aderat la proiect cu 25 de ani în urmă înainte de a-i deveni director.

Citește și Invenție fantastică: Luăm Soarele și plecăm în altă galaxie VIDEO

În imaginile obținute cu ajutorul telescopului, se observă cum baloanele cresc și urcă la suprafața Soarelui înainte de a-și schimba culoarea. Sunt bule de plasmă în plin proces de încălzire și de răcire. Fiecare celulă are dimensiuni similare suprafeței Franței. După nouă ani de lucrări, telescopul a fost pus în funcțiune pe 10 decembrie. ”A fost un moment emoționant, am fost extrem de fericit”, a recunoscut Thomas Rimmele, subliniind că ”este munca mea de o viață”.

Cât timp telescopul concentrează lumina Soarelui este concentrată pe o mică suprafață a cupolei sale, temperatura crește la niveluri extreme. ”Dacă am așeza niște metal, s-ar topi foarte repede”, a explicat specialistul. Iată de ce, pentru echipamentul de răcire a fost construită o clădire întreagă, inclusiv ”o piscină cu gheață”. Dar telescopul nu este încă gata: încă nu au fost instalate intrumente suplimentare, care vor măsura câmpurile magnetice din atmosfera Soarelui.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel