Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Soarele, un balon de plasmă (gaze la temperaturi extrem de ridicate), este observat de secole de pe Terra și studiat de decenii cu ajutorul sateliților. Până acum însă, rezoluția imaginilor a fost limitată: un telescop spațial japonez, Hinotori, are o deschidere de 50 de centimetri, spre exemplu. Noul telescop solar Daniel K.Inouye, de pe insula hawaiană Maui, are o deschidere de patru metri, cea mai mare oglindă din lume pentru un telescop solar.
”Aceste fotografii au cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată”, a declarat Thomas Rimmele, directorul telescopului de 344 milioane de dolari, de care se ocupă National Solar Observatory, o instituție publică americană cu sediul la Boulder. ”De acum, se pot observa structuri a căror existența era doar bănuită, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu le-am putut vedea niciodată”, a explicat, la rândul său, un astronom german care a aderat la proiect cu 25 de ani în urmă înainte de a-i deveni director.
Citește și Invenție fantastică: Luăm Soarele și plecăm în altă galaxie VIDEO
În imaginile obținute cu ajutorul telescopului, se observă cum baloanele cresc și urcă la suprafața Soarelui înainte de a-și schimba culoarea. Sunt bule de plasmă în plin proces de încălzire și de răcire. Fiecare celulă are dimensiuni similare suprafeței Franței. După nouă ani de lucrări, telescopul a fost pus în funcțiune pe 10 decembrie. ”A fost un moment emoționant, am fost extrem de fericit”, a recunoscut Thomas Rimmele, subliniind că ”este munca mea de o viață”.
Cât timp telescopul concentrează lumina Soarelui este concentrată pe o mică suprafață a cupolei sale, temperatura crește la niveluri extreme. ”Dacă am așeza niște metal, s-ar topi foarte repede”, a explicat specialistul. Iată de ce, pentru echipamentul de răcire a fost construită o clădire întreagă, inclusiv ”o piscină cu gheață”. Dar telescopul nu este încă gata: încă nu au fost instalate intrumente suplimentare, care vor măsura câmpurile magnetice din atmosfera Soarelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...