Soarele și secretele lui. Decoperire neașteptată a cercetătorilor

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Iarna aceasta a fost de departe cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa
Iarna aceasta a fost de departe cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa
Apropierea de Soare a unei sonde a agenţiei spaţiale americane NASA a oferit oamenilor de ştiinţă informaţii unice, chiar surprinzătoare, despre vântul solar şi atmosfera corpului ceresc central al sistemului nostru planetar.

Cercetătorii americani au prezentat primele informaţii  colectate de sonda spaţială solară Parker, lansată în 2018 cu misiunea de a se apropia de Soare mai mult decât oricare alt obiect creat de om. Rezultatele remodelează ceea ce cunoşteau astronomii despre vântul solar violent ce poate perturba funcţionarea sateliţilor şi a dispozitivelor electronice de pe Pământ.

''Am sperat să asistăm la noi fenomene şi procese când ne-am apropiat de Soare - şi cu siguranţă am făcut-o'', a declarat reporterilor Nicola Fox, directoarea diviziei de heliofizică de la NASA. ''Unele dintre informaţii au confirmat destul de mult așteptările noastre, însă o parte dintre acestea sunt total neaşteptate'', a adăugat cercetătoarea.

Distanţa medie dintre Soare şi Terra este de 150 de milioane de kilometri. Sonda solară Parker s-a aventurat până la 24 de milioane de kilometri de Soare. Ulterior, sonda va călători până la 6 milioane de kilometri distanţă faţă de Soare, de şapte ori mai aproape decât oricare alt obiect realizat de om. Rezistând căldurii extreme, aparatul a străbătut straturile exterioare ale atmosferei solare - corona solară, care generează vântul solar - un flux de particule ionizate, fierbinţi, emanate de Soare, care se deplasează cu viteze de peste 500 de kilometri pe secundă şi se răspândesc în sistemul solar.

Citește și NASA nu înțelege ce se întâmplă. Fenomene stranii

Despre oscilaţiile în viteza a acestor particule încărcate emanate din corona solară s-a crezut anterior că se disipează treptat. Una dintre ''marile surprize'' a fost depistarea unor vârfuri bruşte, abrupte, în viteza vântului solar care erau atât de violente încât influenţează câmpul magnetic - fenomene numite ''switchbacks''. ''Observăm aceste unde discrete, puternice, care se revarsă peste nava spaţială, ca nişte valuri imprevizibile într-un ocean'', a declarat Justin Kasper, șeful echipei de la Universitatea din Michigan care a conceput instrumentul solar (SWEAP - Solar Wind Electrons Alphas and Protons Investigation) pentru detectarea vântului solar cu care este echipată sonda Parker.

''Acestea poartă o cantitate extraordinară de energie'', a spus specialistul adăugând că ''acest lucru va schimba dramatic teoriile noastre despre modul în care corona şi vântul solar sunt încălzite".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel