Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Cercetătorii americani au prezentat primele informaţii colectate de sonda spaţială solară Parker, lansată în 2018 cu misiunea de a se apropia de Soare mai mult decât oricare alt obiect creat de om. Rezultatele remodelează ceea ce cunoşteau astronomii despre vântul solar violent ce poate perturba funcţionarea sateliţilor şi a dispozitivelor electronice de pe Pământ.
''Am sperat să asistăm la noi fenomene şi procese când ne-am apropiat de Soare - şi cu siguranţă am făcut-o'', a declarat reporterilor Nicola Fox, directoarea diviziei de heliofizică de la NASA. ''Unele dintre informaţii au confirmat destul de mult așteptările noastre, însă o parte dintre acestea sunt total neaşteptate'', a adăugat cercetătoarea.
Distanţa medie dintre Soare şi Terra este de 150 de milioane de kilometri. Sonda solară Parker s-a aventurat până la 24 de milioane de kilometri de Soare. Ulterior, sonda va călători până la 6 milioane de kilometri distanţă faţă de Soare, de şapte ori mai aproape decât oricare alt obiect realizat de om. Rezistând căldurii extreme, aparatul a străbătut straturile exterioare ale atmosferei solare - corona solară, care generează vântul solar - un flux de particule ionizate, fierbinţi, emanate de Soare, care se deplasează cu viteze de peste 500 de kilometri pe secundă şi se răspândesc în sistemul solar.
Citește și NASA nu înțelege ce se întâmplă. Fenomene stranii
Despre oscilaţiile în viteza a acestor particule încărcate emanate din corona solară s-a crezut anterior că se disipează treptat. Una dintre ''marile surprize'' a fost depistarea unor vârfuri bruşte, abrupte, în viteza vântului solar care erau atât de violente încât influenţează câmpul magnetic - fenomene numite ''switchbacks''. ''Observăm aceste unde discrete, puternice, care se revarsă peste nava spaţială, ca nişte valuri imprevizibile într-un ocean'', a declarat Justin Kasper, șeful echipei de la Universitatea din Michigan care a conceput instrumentul solar (SWEAP - Solar Wind Electrons Alphas and Protons Investigation) pentru detectarea vântului solar cu care este echipată sonda Parker.
''Acestea poartă o cantitate extraordinară de energie'', a spus specialistul adăugând că ''acest lucru va schimba dramatic teoriile noastre despre modul în care corona şi vântul solar sunt încălzite".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...