Șoc pe piața criptomonedelor! O societate de referință în domeniu a intrat în FALIMENT
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A fost ceva cu totul neașteptat
A fost ceva cu totul neașteptat
Compania americană FTX, una dintre cele mai mari platforme de schimb de criptomonede, a anunțat că a depus cerere de intrare în faliment, iar șeful societății, considerat până acum una dintre cele mai influente povești de succes din lumea criptomonedelor, a demisionat.

Într-un comunicat postat pe Twitter, compania a anunțat că fondatorul său, Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, până acum multimiliardar, a demisionat și că grupul invocă legea falimentului. FTX, prinsă în turbulențe în ultima săptămână, a cerut în mod voluntar protecția Capitolului 11 al Legii falimentului, cel mai recent episod din derapajul fulgerător al unui jucător important din sectorul criptomonedelor, în mare parte nereglementat.

"FTX Trading (...) și aproximativ 130 de afiliați ai FTX Group au inițiat procedura voluntară în cadrul Capitolului 11" pentru "a evalua și monetiza activele (lor)", a anunțat FTX pe contul său de Twitter. Printre filialele afectate se numără cele două platforme de tranzacționare (FTX.us în SUA și FTX.com în restul lumii), precum și fondul de investiții Alameda Research, lansat de Sam Bankman-Fried ("SBF"), înainte de FTX.

Bankman-Fried a fost înlocuit de John J. Ray III și "va rămâne în funcție pentru a ajuta la o tranziție fără probleme", s-a precizat în comunicat. "Regimul Capitolului 11 este adecvat pentru a oferi FTX Group posibilitatea de a evalua situația și de a pune în aplicare un proces de maximizare a randamentului investiției pentru investitori", spune Ray.

Flash crash

Dezastrul FTX a uimit lumea criptomonedelor: în urmă cu doar zece zile, grupul era considerat a doua cea mai mare platformă de criptomonede din lume, iar "SBF" era compania de referință pentru autoritățile de reglementare din întreaga lume. Grupul a fost evaluat la aproximativ 32 de miliarde de dolari. Dar, potrivit rapoartelor presei americane, averea de aproximativ 16 miliarde de dolari a SBF s-a evaporat în câteva zile.

Prăbușirea a survenit în contextul în care presa a dezvăluit că fondul Alameda Research investea în criptoactive emise de FTX.com, într-un aranjament financiar riscant care ar putea dezvălui conflicte de interese majore. "Nu știm ce s-a întâmplat, dar se pare că a existat o mulțime de comportamente greșite", a comentat, la CNBC, Howard Fischer, fost avocat al SEC, autoritatea de reglementare a bursei americane, denunțând lipsa de transparență. El a prezis că și clienții vor intenta procese pentru a-și recupera investițiile.

Jocuri și iar jocuri

Grupul este investigat de Comisia pentru Bursa de Valori și Departamentul de Justiție din New York, potrivit New York Times, care citează surse apropiate anchetei. "Nu pot să comentez", a declarat președintele SEC, Gary Gensler, la CNBC. De când a preluat conducerea autorităților bursiere, șeful SEC a făcut presiuni pentru mai multă transparență în sectorul criptoactivelor. "Când amesteci banii clienților, cu lipsa de transparență, împrumuturi pe acești bani și brokeraj, prețul este plătit de investitori", a avertizat el.

Necazurile FTX au fost agravate și de liderul industriei, grupul Binance, care a anunțat duminică că vinde o criptomonedă legată de FTX Group, după care, marți, s-a oferit să cumpere FTX.com, înainte de a-și retrage oferta miercuri. Instabilitatea crescută din acest sector a făcut ca criptomonedele să se prăbușească în cursul săptămânii, bitcoin pierzând 5,24%, ajungând la 16.871 dolari vineri, în jurul orei 1550 GMT, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Și etherul, o altă monedă virtuală, a scăzut cu peste 5%, la 1.951 de dolari.

Citește și Bitcoin a ajuns la cel mai redus nivel din 2020 încoace

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel