Société Générale, puternic penalizată de creșterea dobânzilor în 2023
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banca Societe Generale
Banca Societe Generale
A fost botezul focului pentru Slawomir Krupa. De fapt, a fot pentru prima dată când noul director general al Société Générale, în funcție din luna mai anul trecut, a prezentat rezultatele anuale ale celei de-a treia bănci franceze după capitalizarea bursieră. 

Știe care sunt consecințele. Pe 18 septembrie, planul său strategic până în 2026 i-a dezamăgit pe investitori, până la punctul în care prețul acțiunilor a scăzut cu 12% într-o singură ședință.

Iar performanțele publicate joi sunt mixte. În 2023, Société Générale a generat un profit net de 2,5 miliarde de euro (+37%, dar după un 2022 aparte, când a fost penalizat de ieșirea din Rusia), la mare distanță de principalii concurenți, BNP Paribas (aproape 11 miliarde de euro) și Crédit agricole (8,25 miliarde euro). Dar mai presus de orice, rezultatele din trimestrul patru au scăzut cu 60% de la an la an. Veniturile au coborât cu 7,6%. „2023 a fost un an de tranziție și transformare”, a spus Slawomir Krupa într-un comunicat de presă.

Activitățile bancare de retail din Franța, care reunesc acum fostele rețele Société Générale și Crédit du Nord sub marca SG, au suferit în special din cauza creșterii dobânzilor. Veniturile au scăzut cu încă 13% într-un an. Deoarece ratele fixe domină în Franța, portofoliile de credite imobiliare ale băncilor franceze nu au beneficiat pe deplin de creșterea ratelor. Numai împrumuturile noi acordate sunt afectate de modificare.

În 2023, cele două noi motoare ale Société Générale au cunoscut, de asemenea, evoluții contrastante: BoursoBank (fostă Boursorama) a crescut, ajungând la 5,9 milioane de clienți. Pe de altă parte, filiala de leasing automobile Ayvens (fostă ALD Automotive), a afișat venituri mai mici cu 17% în perioada de referință.

Optimism pentru 2024

Pentru 2024, grupul vrea să fie mai optimist. Miza este mare. Pe bursa, Société Générale este evaluata doar la 18 miliarde de euro, de trei ori mai putin decat BNP Paribas. „Această evaluare reprezintă doar de 27 de ori valoarea sa contabilă”, subliniază analistul Jérôme Legras, de la Axiom AI.

Slawomir Krupa lucrează pentru a încerca să recupereze prețul acțiunilor. „Conducerea grupului trebuie să-și demonstreze capacitatea de a reduce structura costurilor și de a-și restabili profitabilitatea într-o manieră durabilă”, spune Rafael Quina, director senior al agenției de rating Fitch Ratings. Prezentându-și planul strategic în septembrie, directorul general a anunțat că vrea să reducă costurile grupului cu un total de 1,7 miliarde de euro până în 2026, din care aproape 600 de milioane doar în servicii IT. Primele reduceri au fost anunțate deja: 947 de posturi vor fi eliminate la sediul Société Générale din La Défense, în special în IT. Ceea ce ar trebbui să însemne o economie de 500 de milioane de euro în 2024.

Planul strategic presupune, de asemenea, îmbunătățirea managementului de risc, o alocare mai eficientă a capitalului propriu și raționalizarea portofoliului de afaceri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel