Societe Generale, nevoită să TAIE din cheltuieli. Altă strategie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pe două segmente de activitate
Pe două segmente de activitate
Al treilea mare grup bancar listat din Franţa - Societe Generale - a prezentat luni strategia sa pe termen mediu pentru divizia de investiţii şi gestionarea activelor (Global Banking & Investor Solutions - GBIS), care prevede reducerea costurilor şi ţinerea riscurilor sub control, transmit MarketWatch şi Reuters.

De asemenea, rezultatele diviziei vor fi mai puţin expuse la volatilitatea de pe pieţele financiare, după ce în primele luni din 2020 banca a fost afectată de declinul semnificativ al veniturilor din tranzacţionare. Pentru această divizie SocGen are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului propriu de peste 10% din 2023, faţă de 7% în prezent.

Acum, grupul francez încearcă să majoreze profitabilitatea diviziei şi să stabilizeze veniturile, după turbulenţele de anul trecut de pe pieţele financiare, ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19). SocGen se va concentra pe o creştere mai susţinută şi mai profitabilă a diviziei de investiţii şi gestionare a activelor, cu o reechilibrare a activităţilor de pe piaţă, dar şi pe acordarea de finanţare şi consiliere pe segmentul M&A (fuziuni şi achiziţii).

Baza de costuri ar urma să se situeze între 5,50 şi 5,70 miliarde de euro la GBIS în 2023, de la aproximativ 5,80 miliarde de euro în 2020, ca parte a planului anunţat anterior, de reducere a costurilor. Anul acesta acţiunile băncii au urcat cu 46% la Bursa de la Paris, după ce anul trecut au ajuns aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

Săptămâna trecută, Societe Generale a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări, pe fondul redresării semnificative a activităţilor la divizia de tranzacţionare. În primul trimestru din 2020, profitul net al SocGen a urcat la 814 milioane de euro, faţă de pierderi de 326 milioane de euro în perioada similară din 2020. Câştigurile pe acţiune s-au situat la 0,79 euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 0,23 euro.

La divizia de tranzacţii cu instrumente de capitaluri proprii, veniturile au urcat la 851 milioane de euro în primele trei luni din acest an, faţă de pierderi de nouă milioane de euro în perioada similară din 2020. În 2020, Societe Generale a înregistrat pierderi nete de 258 milioane de euro, comparativ cu un profit de 3,2 miliarde de euro în 2019.

Pandemia de coronavirus a obligat banca franceză să majoreze provizioanele pentru credite neperformante şi să restructureze divizia de investiţii bancare. De asemenea, anul trecut, venitul bancar net, echivalentul cifrei de afaceri, a scăzut cu 10%.

Citește și Noi fuziuni în sectorul bancar italian. Șeful Intesa Sanpaolo a EXPLICAT

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 149.000 de angajaţi în 67 de ţări şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare pentru companii, respectiv Global Banking şi Soluţii pentru Investitori.

În România, BRD - Groupe Societe Generale operează o reţea de 584 de unităţi. Banca ocupă o poziţie importantă pe piaţa românească a cardurilor, cu aproximativ 2,5 milioane de carduri şi o reţea de acceptare de aproximativ 30.000 POS şi aproape 1.400 ATM-uri. Banca este un jucător important pe piaţa creditelor pentru companii locale şi multinaţionale şi este liderul pieţei de factoring din România. Activele sale totale, la sfârşitul lunii decembrie 2020, erau de 61,6 miliarde de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel