Societe Generale vinde afacerea din Maroc, după zvonurile despre vânzarea din România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Slawomir Krupa, CEO Group Societe Generale
Slawomir Krupa, CEO Group Societe Generale
Societe Generale SA își vinde cea mai mare parte a activităților sale din Maroc către Saham Group într-o tranzacție de 745 de milioane de euro accelerând planul directorului general Slawomir Krupa de eficientizare a creditorului.

Banca cu sediul la Paris a ajuns la un acord pentru vânzarea participației sale la Societe Generale Marocaine de Banques, a filialelor sale și a participațiilor la firma de asigurări La Marocaine Vie, potrivit unui comunicat de vineri.

Tranzacția, care ar trebui să se încheie până la sfârșitul anului, ar trebui să ducă la un câștig de aproximativ 15 puncte de bază în ceea ce privește rata CET1 a SocGen, o măsură cheie a puterii financiare. Creditorul francez va suporta o lovitură contabilă de 75 de milioane de euro în ceea ce privește câștigurile din primul trimestru.

Acțiunile SocGen au crescut cu până la 3,9% în ședința de vineri de la Paris.

Este a doua cesiune majoră anunțată de SocGen în această săptămână, semn că planul lui Krupa de a se debarasa de unitățile mai puțin profitabile și de a consolida finanțele firmei se accelerează. Directorul general, care se străduiește să recâștige încrederea investitorilor, a anunțat joi un acord de vânzare a diviziei de finanțare de echipamente a SocGen pentru 1,1 miliarde de euro.

Krupa, care a preluat frâiele anul trecut cu mandatul de a impulsiona evaluarea întârziată, s-a angajat să reducă cheltuielile cu 1,7 miliarde de euro până în 2026 și să aducă raportul cost-venit al firmei sub 60%. La începutul acestui an, creditorul a anunțat că intenționează să reducă aproximativ 900 de locuri de muncă la sediul său central.

El explorează în continuare vânzarea activităților de custodie SGSS, a activităților germane de consum Hanseatic Bank, a diviziei de private banking din Marea Britanie Kleinwort Hambros și a activelor sale de private banking din Elveția.

2. Slawomir K... (maria-rousseva_54542200.jpg)

Maria Rousseva, CEO BRD

Vinde Societe Generale subsidiara din România? Ce răspunde CEO-ul Maria Rousseva

După ce în piața di România a apărut zvonul conform căruia francezii ar vinde BRD, CEO-ul acestei bănci a făcut declarații pe această temă în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor financiare aferente anului 2023.

Maria Rousseva a explicat că nu comentează zvonurile de pe piaţă cu privire la o posibilă vânzare a băncii, însă ”este important să spunem că Grupul a definit nişte criterii foarte stricte pe baza cărora îşi estimează toate subsidiarele şi toate companiile, pentru toate tipurile de business”, explicat CEO-ul BRD.

"Aş vrea să mai discut un subiect pe care cumva îl consider elefantul din cameră, aşa cum s-ar spune. Şi vreau să anticipez puţin întrebările înainte să le adresaţi. Este legată de acest zvon răspândit în presă legat de intenţiile companiei noastre mamă Societe Generale faţă de BRD şi pe de o parte este foarte clar ca şi manager al unei companii listate, aşa cum este BRD, şi ar trebui să fie foarte responsabilă atunci când comunică şi foarte atentă în felul în care comunică şi ce spune cui, trebuie în acelaşi timp să informăm pe toate persoanele interesate, şi nu vorbesc aici doar de acţionari, ci şi de angajaţi, clienţii noştri, comunităţile, departamentul legislativ şi vreau să insist că BRD este parte din SG şi nu comentează aceste zvonuri de pe piaţă. Mai ales acest tip de zvonuri. De aceea nu voi putea să comentez aceste zvonuri. Cu toate acestea, este foarte important să spunem, şi e o informaţie publică, nu este un zvon, că Grupul Societe Generale a definit nişte criterii foarte stricte pe baza cărora îşi estimează toate subsidiarele şi toate companiile, pentru toate tipurile de business. Aceste criterii sunt accesibile, au fost menţionate şi de noul nostru CEO anul trecut, atunci când prezenta strategia grupului şi aş vrea doar să adaug la ceea ce s-a prezentat câteva minute în urmă, cu cifre foarte clare de către Etienne (Etienne Loulergue, Deputy CEO - n. r.) este că imaginea BRD este foarte pozitivă. Suntem o bancă mare, creştem pe o piaţă mare - şi e o piaţă mare în creştere - şi în mod tradiţional am avut o relaţie sinergetică între noi şi compania mamă şi celelalte companii, celelalte linii şi direcţii care fac parte din grup", a spus Maria Rousseva.

Cu toate acestea, ea a fost întrebată de jurnalişti despre vânzarea bănci sau a unor companii care fac parte din grup. Maria Rousseva nu a făcut comentarii.

"Această provocare (de a păstra poziţia din prezent a băncii - n. r.) este o provocare frumoasă pentru că suntem pe o piaţă competitivă, suntem într-o competiţie, iar ceea ce ne dorim este să-i facem pe clienţii noştri fericiţi şi bineînţeles că o competiţie mai puternică ne obligă pe toţi să devenim mai buni şi vedeţi aceste dezvoltări legate de partea digitală. Toate acestea sunt provocate tocmai pentru că avem competiţie şi concurenţă nu doar din partea băncilor, ci şi din partea altor companii. Şi cred această concurenţă şi competiţie poate fi văzută ca o provocare, dar eu zic că este una pozitivă pentru că ne ajută să ne îmbunătăţim şi să creştem. Dacă mă întrebaţi ca şi manager al acestei bănci aş spune că pentru noi la nivel intern e foarte bine să ne oferim aceste obiective ambiţioase şi să ne comparăm cu jucători puternici de pe piaţă şi, dacă vom continua să fim în top 3, să ne dorim să fim în top 3, răspunsul este da. De aceea am menţionat în prima parte a întâlnirii noastre că suntem foarte bucuroşi că ne creştem cota de piaţă. Cred că avem o fundaţie solidă pentru asta şi aş vrea să spun că suntem foarte mândri de aceste rezultate. Deci nu există nicio problemă atunci când suntem într-o concurenţă sau competiţie cu cineva. Competiţia este un lucru normal", a spus Maria Rousseva, întrebată dacă banca doreşte să îşi păstreze poziţia de leader pe piaţa din România în condiţiile unei competiţii crescute de pe această piaţă şi a achiziţiilor anunţate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel