Această posibilă schimbare de strategie ar putea marca o mutare spre creșterea producției și recâștigarea cotei de piață, un viraj major după cinci ani în care regatul a condus OPEC+ în efortul de a menține echilibrul între cerere și ofertă prin reduceri semnificative de producție.
În ciuda faptului că aceste reduceri au susținut prețurile și au alimentat veniturile din exporturi, Arabia Saudită pare acum frustrată de lipsa de disciplină a unor membri OPEC+, în special Kazahstan și Irak, care au depășit cotele de producție stabilite.
Nemulțumită de această indisciplină, Riadul a propus pentru luna mai o creștere a producției mai mare decât planificarea inițială, decizie ce a împins prețul petrolului sub pragul de 60 de dolari pe baril – cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
În pofida faptului că are un cost de producție foarte scăzut, Arabia Saudită are nevoie de un preț al petrolului de peste 90 de dolari pentru a-și echilibra bugetul, potrivit FMI. În contextul scăderii prețurilor, oficialii saudiți au informat aliații că pot susține nivelurile actuale prin reducerea cheltuielilor și creșterea împrumuturilor, chiar dacă unele proiecte mari ar putea fi amânate sau reduse.
În același timp, Rusia – al doilea mare exportator din cadrul OPEC+ – este la curent cu planurile Arabiei Saudite, dar ar prefera menținerea unui ritm lent al creșterilor de producție. Kremlinul are nevoie de un preț de circa 70 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul, însă sancțiunile și reducerile de preț pentru petrolul rusesc riscă să coboare veniturile sub pragul de 50 de dolari pe baril.
În spatele repoziționării Arabiei Saudite pot sta mai multe motive: dorința de a sancționa membrii OPEC+ care încalcă regulile, nevoia de a-și apăra cota de piață în fața producătorilor din afara cartelului (precum SUA și Guyana), sau chiar o mișcare strategică în contextul unei posibile apropieri de Washington. Președintele Donald Trump este așteptat în Arabia Saudită în luna mai și ar putea veni cu oferte semnificative în materie de armament și energie nucleară.
Chiar dacă OPEC+ a decis să tripleze creșterea planificată a producției la 411.000 barili/zi, cartelul menține încă peste 5 milioane de barili/zi retrași de pe piață, urmând să elimine complet aceste restricții până la finalul lui 2026.
„Încă putem vorbi despre o relaxare controlată a reducerilor, nu despre un război al cotelor de piață”, susține Giovanni Staunovo, analist la UBS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
ANAF a făcut public calendarul...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...
Ziua internaţională a muncii...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...
Românii zboară mai ieftin de 1...
În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...
Producția națională elvețiană...
Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...