Somonul ... de deșert. Altă minune care se întâmplă în Dubai

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sunt reproduse rasaritul, apusul, chiar și mareele
Sunt reproduse rasaritul, apusul, chiar și mareele
Dintr-o cameră de control amplasată în mijlocul deşerturilor din Dubai, tehnicienii reproduc curenţii şi mareele din Atlantic în beneficiul miilor de somoni care sunt crescuţi în mari tancuri acoperite, în pofida temperaturilor toride de afară. Cu cea mai înaltă clădire din lume, insulele sale artificiale în formă de palmier sau pârtia de schi acoperită, Emiratul Dubai nu este la primul său proiect ambiţios.

"Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că vom putea creşte somoni în deşert. Cu toate acestea, este exact ceea ce facem în Dubai", a declarat Bader bin Mubarak, director general al fermei piscicole Fish Farm. Somonul este un peşte de apă rece care în mod normal este crescut în nişte ţarcuri imense instalate în largul Norvegiei, Islandei, Marii Britanii sau Canadei."Reproducerea unui astfel de mediu a fost cel mai dificil lucru", a spus Bader bin Mubarak, în condiţiile în care în Dubai temperaturile pot ajunge până la 45 de grade Celsius.

În interiorul fermei piscicole, situată în sudul emiratului, debitul şi temperatura apei sunt controlate pentru a crea cele mai bune condiţii pentru creşterea miilor de somoni. "Reproducem răsăritul, apusul, dar şi mareele, curenţii şi avem de asemenea ape adânci sau de mică adâncime", a explicat Bader bin Mubarak. Somonii se nasc în ape dulci însă în cea mai mare parte a timpului trăiesc în ape sărate dar se întorc în ape dulci pentru a se reproduce. Apa sărată utilizată de ferma piscicolă din Dubai provine din Golful Persic însă este filtrată.

Citește și Dubai își face junglă. Una adevărată. Alt proiect uluitor FOTO

Fish Farm produce între 10.000 şi 15.000 de kilograme de somon în fiecare lună. Proiectul a fost lansat în 2013 cu susţinerea prinţului moştenitor din Dubai, şeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, pentru a creşte somoni şi alţi peşti precum amberjack-ul japonez, utilizat la prepararea sushi-ului. La început ferma a cumpărat aproximativ 40.000 de puieţi de somon din Scoţia şi mii de icre suplimentare din Islanda pentru a fi crescuţi în tancuri descoperite în districtul Jebel Ali din sudul Dubai-ului. În prezent, reproducerea peştilor se realizează în cadrul fermei.

Din cauza provocărilor tehnice, ferma piscicolă produce în prezent doar somon distribuit în Dubai şi în restul Emiratelor Arabe Unite, unde trăiesc mai multe milioane de expaţi. "Emiratele Arabe Unite importă în prezent 92% din necesarul de peşte iar obiectivul nostru este să putem răspunde cererii şi să ne asigurăm securitatea alimentară", afirmă Bader bin Mubarak. Potrivit acestuia, Fish Farm speră să satisfacă cel puţin 50% din necesarul piscicol al ţării peste doi ani.

Citește și Dubai, lovit de criză. Caută soluții salvatoare

În luna aprilie a acestui an, somonii proveniţi de la 'Fish Farm' au început să fie vânduţi în supermarketuri. Chiar dacă este produs într-un mod neobişnuit, somonul este etichetat ca fiind '100% bio' datorită alimentaţiei naturale şi absenţei antibioticelor într-un spaţiu închis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com

pixel