Sondaj. Părerea consumatorilor față de adoptarea OUG 114

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Au fost intervievate peste 1000 de persoane
Au fost intervievate peste 1000 de persoane
Barometrul de securitate energetică arată că 62,7% dintre respondenţi nu sunt de acord cu decizia Guvernului de a adopta OUG 114, iar 63,5% susţin că aceasta va duce la creşterea facturii la gaze şi electricitate, a declarat, vineri, Remus Ioan Ştefureac, director general al INSCOP Research.

"O altă întrebare pe care am purtat-o şi care preocupă mediul privat, preocupă sectorul public, celebra Ordonanţă 114. Evident am încercat să adresăm această întrebare într-un context explicativ, într-un sondaj aplicat la nivel naţional nu poţi pur şi simplu să întrebi populaţia ce părere aveţi despre o ordonanţă, care are şi un număr. Nu ne putem închipui că oamenii ştiu despre ce e vorba. Deci am explicat conţinutul, foarte pe scurt, evident, al acestei ordonanţe.....62,7% dintre respondenţi nu sunt de acord cu aplicarea unei asemenea măsuri, o cincime, 21%, o susţine, restul nu ştiu/nu răspund. De asemenea, în ceea ce priveşte efectele, am testat şi diverse efecte ale acestei măsuri, intensitatea cea mai mare o regăsim în ceea ce priveşte creşterea facturilor la gaz şi electricitate", a spus Remus Ioan Ştefureac.

Majoritatea respondenţilor consideră că măsurile adoptate prin OUG 114 vor avea efecte negative precum creşterea facturilor la gaze şi electricitate (63,5%), scăderea numărului de locuri de muncă din sectorul energetic (54,8%) plecarea investitorilor străini (55,6%) sau scăderea investiţiilor din sectorul energetic (54,8%).

Lia Olguța Vasilescu: Mă uit cum unii mint cum respiră

Întrebaţi dacă sunt de acord cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, 75,6% au spus că sunt de acord, iar 14,7% că nu sunt de acord. Principalul avantaj al României prin exploatarea gazelor de la Marea Neagră ar fi asigurarea de resurse interne de gaz la preţuri bune pentru populaţie, în viziunea a 37%, sau câştigarea independenţei energetice prin eliminarea importurilor de gaz din Rusia, susţin 17,6% dintre cei care au răspuns.

La întrebarea "Cine credeţi ca va avea de câştigat dacă aceste resurse nu vor fi exploatate în următorii ani?", 50,1% au răspuns Rusia, 19,8% - România, 10,2% - Europa, 5,4% - SUA, iar 14,5% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte finalizarea construirii celorlalte reactoare nucleare de la Cernavodă, 65,9% au spus că sunt de acord, iar 22,6% au afirmat că nu sunt de acord. În cazul în care s-ar începe construcţia lor, 30,6% spun că ar trebui făcute cu firme din Uniunea Europeană, 28% cu companii din SUA, 17,2% cu societăţi din Canada, 4,7% cu firme din China, iar 3,5% cu companii din Rusia.

De asemenea, studiul arată că 58% dintre respondenţi vor ca statul să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii de energie vulnerabili care au venituri mici, în vreme ce 35,4% consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii de energie, indiferent de veniturile pe care le câştigă.

Dacă România ar produce mai mult gaz decât consumă, surplusul de gaz ar trebui păstrat în depozite în opinia a 54,5% dintre participanţii la sondaj.

"Pentru subsemnatul a fost o surpriză plăcută, extraordinară. Rezultatele Barometrului de securitate energetică arată că publicul înţelege şi sprijină consolidarea securităţii energetice e României, printre altele prin punerea în exploatare a resurselor de gaze naturale de la Marea Neagră, prin continuarea construcţiei grupurilor de la Cernavodă cu tehnologie sigură şi prin nevoia de a modifica anumite prevederi dezastruoase din Ordonanţa 114, printre altele. Asta mie îmi spune că poporul român are un bun simţ strategic excepţional", a afirmat Vasile Iuga, expert în energie.

Sondajul de opinie 'Barometrul Securităţii Energetice' a fost realizat de INSCOP Research la comanda Laboratorului de Analiza a Razboiului Informaţional şi Comunicare Strategica (LARICS) din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale 'Ion I. C. Bratianu' al Academiei Române (ISPRI). Datele sondajului au fost culese în perioada 4 -12 septembrie 2019. Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel