"Acest buget nu poate fi amânat, este esenţial pentru modernizarea şi redresarea economiei", a afirmat premierul Pedro Sanchez, într-un discurs televizat.
Astfel, ar urma să fie majorat impozitul pe profit perceput marilor companii, impozitul pe venit în cazul persoanelor cu venituri ridicate şi impozitul pe câştigul din capital.
Racordare GRATUITĂ la rețeaua de gaze. Ce trebuie făcut
Guvernul de la Madrid va dubla bugetul alocat infrastructurii, va majora pensiile şi salariile angajaţilor din sistemul public cu 0,9%, pe baza previziunilor referitoare la inflaţie, a anunţat Sanchez.
Într-o ţară care nu a reuşit să adopte din 2016 un buget anual, din cauza paraliziei politice prelungite, coaliţia aflată la guvernare încearcă în prezent să obţină sprijin de la alte partide pentru adoptarea planului de cheltuieli pe 2021.
Luna trecută, Guvernul spaniol a anunţat că va abandona regulile de disciplină bugetară pentru 2020 şi 2021, din cauza impactului pandemiei asupra finanţelor publice.
"Guvernul a decis să suspende regulile bugetare în mod excepţional pentru anii 2020 şi 2021" a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, în condiţiile în care datoria publică a Spaniei a trecut de 110% din PIB în al doilea trimestru. Decizia a fost luată având în vedere "punerea în paranteză a pactului de stabilitate" decisă de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să relaxeze controlul asupra cheltuielilor publice în faţa crizei sanitare, a precizat Montero.
Acest abandon temporar al disciplinei bugetare vizează administraţia centrală, a regiunilor şi a primăriilor care vor fi autorizate să se îndatoreze până la un prag stabilit de guvern.
Spania a fost lovită puternic de pandemie, depăşind pragul de un milion de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi înregistrând peste 34.700 decese.
Recent, autorităţile au estimat că Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze în acest an un declin 11,2%, urmat de un avans de 7,2% anul viitor.
Economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 18,5% în al doilea trimestru, singura ţară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...