Spania, un exemplu al modului în care trebuie cheltuiți banii din PNRR

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Acolo unde pot fi atrași foarte mulți turiști / FOTO: https://www.facebook.com/Riberadelduero/photos
Acolo unde pot fi atrași foarte mulți turiști / FOTO: https://www.facebook.com/Riberadelduero/photos
Drumul vinului de pe Ribera del Duero va beneficia de investiții "verzi" în valoare de 3,4 milioane de euro, bani provenind din planul european de redresare NextGenEU. Dintre cele 27 de țări membre UE, Spania este cea mai avansată în ceea ce privește punerea în aplicare a planului său de redresare.

"Când eram adolescentă, culesul strugurilor dura adesea până în noiembrie. Acum însă sunt ani când el începe chiar și la jumătatea lunii septembrie”, spune Sara Garcia, managerul companiei publice care promovează ruta vinului Ribera del Duero, vorbind, cu o oarecare anxietate în glas. În regiunea viticolă Valladolid, ce se întinde de-a lungul râului Douro, încălzirea globală are deja un efect foarte vizibil asupra activității viticultorilor, relatează publicația economică Les Echos.

Aici, vița de vie se plantează la înălțimi mai joase pentru a evita un conținut prea ridicat de alcool.În plus, producătorii de aici și-au adaptat metodele de cultivare pentru a le face mai ecologice. Lucru valabil și pentru turism. Pe această rută a vinului de 115 km, a treia cea mai aglomerată din Spania, actorii locali doresc să dezvolte o flotă de vehicule electrice, să îmbunătățească eficiența clădirilor de găzduire în condițiile în care, aici, iernile sunt aspre, iar verile toride, vor să restaureze zonele naturale și, în special, să prelungească durata de viață a copacilor vechi de secole.

Eficiență administrativă

"Planul de durabilitate a turismului" va beneficia de 3,4 milioane de euro din PNRR-ul spaniol, parte a marelui fond european post-pandemie NGEU, creat în 2020 și finanțat prin datorie comună. Spania este cea mai avansată țară în ceea ce privește punerea în practică a planului său național. Ea a fost primul stat membru care a primit o plată, în 2021, și primul care și-a încasat a treia tranșă, în martie 2023. La începutul lunii iulie, primise deja 37 de miliarde de euro sub formă de subvenții din partea UE.

Din acest total, peste 27 de miliarde de euro au fost deja utilizate pentru proiecte aprobate, iar până în luna mai, peste 13 miliarde de euro ajunseseră deja la beneficiarii finali. Comisia Europeană, care verifică dacă obiectivele și reformele promise de capitale în schimbul fondurilor sunt îndeplinite, este mulțumită de eficiența de care dă dovadă Madridul.

În spatele acestei diligențe se află în mare măsură ministrul Economiei, Nadia Calvino, un fost înalt funcționar european care a venit să-l susțină pe Pedro Sanchez la sosirea sa la Moncloa. Unul dintre atuurile ei este cunoașterea aprofundată a modului de funcționare a Comisiei și a celei mai bune modalități de prezentare a dosarelor.

Stimularea creșterii

”Planul nostru național de redresare și-a atins deja unul dintre obiective, și anume acela de a acționa ca o măsură anticiclică în această perioadă de încetinire economică", afirmă o sursă din guvernul spaniol. PIB-ul țării a crescut cu 4,2% în primele trei luni din 2023 (comparativ cu primul trimestru din 2022), iar șomajul a revenit la nivelul din 2008".

Reforma pieței muncii adoptată în decembrie 2021 a redus considerabil proporția contractelor temporare. Lucrătorii cu contracte permanente sunt mai predispuși la consum. Bruxelles-ul estimează că impactul pozitiv total al planului de redresare și al reformelor asociate este de 2,2 puncte din PIB în 2023 și chiar de 2,7 puncte din PIB în 2024.

Dar în spatele acestor indicatori măgulitori se află însă o realitate economică mai puțin flamboaiantă. PIB-ul, împovărat de scăderea turismului în timpul pandemiei, abia a revenit la nivelul din 2019. Creșterea rapidă a dobânzilor BCE penalizează, de asemenea, numeroasele gospodării cu datorii cu dobândă variabilă. Prin urmare, nu toți spaniolii își vor putea permite să urmeze Ruta Vinului Ribera del Duero în această vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel