Spas Rusev, suspectat de legături cu mafia bulgară, negociază achiziționarea Telekom

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
De la stânga la dreapta, Petar Petrov, condamnat pentru spăralre de bani, Milen Velchev, fost ministru al Finanțelor, Miroslav Sevlievski, ministru al Energiei, Lyubomir Minchev și șotia Maria Oprenova iar în spate, Plamen Petrov, ministrul Transporturilo
De la stânga la dreapta, Petar Petrov, condamnat pentru spăralre de bani, Milen Velchev, fost ministru al Finanțelor, Miroslav Sevlievski, ministru al Energiei, Lyubomir Minchev și șotia Maria Oprenova iar în spate, Plamen Petrov, ministrul Transporturilor și fost director al Vivacom.
Spas Rusev
Spas Rusev
  • De la stânga la dreapta, Petar Petrov, condamnat pentru spăralre de bani, Milen Velchev, fost ministru al Finanțelor, Miroslav Sevlievski, ministru al Energiei, Lyubomir Minchev și șotia Maria Oprenova iar în spate, Plamen Petrov, ministrul Transporturilo
  • Spas Rusev
Despre Spas Rusev se crede că ar fi cel mai bogat bulgar, imensa avere fiind acumultă la scurt timp după căderea comunismului.

Rusev și-a început ascensiunea cu postul de director adjunct al Agenției pentru Ajutoare din Străinătate, instituție de stat care a fost înființată la începuturile noii democrații și care avea ca scor primirea, depozitarea, distribuirea și controlul ajutoarelor umanitare pe care statul bulgar le primea din partea statelor occidentale. Insituția a fost dizolvată în anul 2007.

Spas Rusev a fost consilierul primului președinte ales democratic, Zelio Zelev, între anii 1991 - 1992 iar mai târziu a făcut parte din cabinetul lui Simeon Saxa-Coburg-Gotha, cel din urmă rege al Bulgariei, exilat de comuniști, și care a devenit premier între anii 2001 - 2005.

Conform relatărilor presei bulgare, Rusev, care trăiește la Londra din 1991, i-a făcut cunoștință fostului suveran ajuns premier cu mai mulți reprezentanți ai primăriei londoneze, din direcțiile financiare, care ulterior au devenit membri ai guvernului lui Simeon, printre aceștia numărânduse și Milen Velchev, care ulterior a ajuns ministru al Finanțelor.

Citește și: Un afacerist bulgaro-albanez vrea să cumpere Telekom. Negocieri avansate

Compania de stat de telefomunicații, care acum se numește Vivacom, a fost privatizată în timpul guvernării lui Simeon.
Rusev nu a avut niciodată o funcție politică și nu a întreprins niciodată activități politice.

Interesele de afaceri ale omului de afaceri bulgar au fost tot timpul legate de telecomunicații. Este cofondator și președinte a uneia dintre cele mai de succes companii bulgare și est -europene de IT, TeleLink, companie care a câștigar numeroase contracte cu statul bulgar, în valoare de multe milioane de leva.

Conform unui site de investigații jurnalistice Bivol. bg, compania TeleLink furnizează echipament de telecomunicații, software, piese de schimb și consumabile pentru infrastructurile IT al Primăriei Sofiei, Registul Comerțului, Ministerul Sănătății, tribunalelor, etc. Un contract deosebit de important pe care TeleLink l-a câștigat la licitație a fost sistemul integrat de monitorizare a graniței bulgaro-turce, contract care a fost împărțit între TeleLink și Indra Sistemas JSC din Spania.

Citește și: Retragerea Telekom din România nu este chiar așa simplă

Conform informațiilor furnizate de Bloomberg, Rusev se află în spatele numeroaselor privatizări și achiziții, acesta având rolul de consultant pentru investitorii străini, precum Motorola, MTG din Suedia, Electrowatt, Elveția și Intralot din Brecia.
Rusev a făcut în 2012 și 2013 două investiții importante cumpărând hotelurile Radisson Blu și Hilton din Sofia.

Rusev este înconjurat de controverse. Presa bulgară se referă la acesta ca fiind oligarhul de dreapta sau eminența cenușie și este suspectat de legături cu șefi ai organizațiilor criminale din Bulgaria precum ”Doctorul” Todorov, Vasil ”Craniul” Bozkov, și Petar ”Amigos” Petrov.

După o tentativă eșuată de asasinat la viața lui Todorov în 2003, când o mașină a explodat cu el înăuntru, a fost găsită o fotografie printre mai multe obiecte care se aflau în respectivul vehicul.

Publicarea imaginii a transmis o undă de șoc în toată Bulgaria.

În fotografie, care a fost făcută pe un iaht al lui Rusev, în Monaco, se vede Petrov, vondamnat pentru spălare de bani (26 milioane de euro), Velchev care la acelmoment era ministrul Finanțelor, Miroslav Sevlievski, ministrul Energiei, Lyubomir Minchev, una propiat al lui Rusev, Ivan Todorov, care a fost asasinat ulterior în 2006, cât și Plamen Petrov, pe atunci ministrul Transporturilor și ulterior șef al Vivacom.

LA câteva zile după publicarea imaginii, Rusev a admis că acei oameni au fost invitați de el pe iahtul său și spunea că îi pare rău că a a pricinuit probleme celor aflați în fotografie și care au fost atacați ”nederept”.

Într-un interviu Rusev a recunoscut că în anul 2010 a aranjat o întâlnire cu între interlopul Ivan Todorov și Boiko Borisov, care acum este premierul Bulgariei, dar la acel moment era ecretar de stat în Ministerul de Interne, întâlnire despre care acum spune că a fost o greșeală.

În interviul respectiv, Rusev a mai făcut o afirmație care are darul de a neiniști: ”Pot să sun orice politician din Bulgaria”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik

pixel