Specialiști de mare căutare pe piața muncii din România. Ce salarii se oferă
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Află unde se acordă cele mai mari salarii
Află unde se acordă cele mai mari salarii
Dacă se caută, înseamnă că există cerere pentru astfel de meserii. 

Specialiştii din zona de service şi reparaţii continuă să fie unii dintre cei mai căutaţi candidaţi din piaţă, atât de către angajatorii din România, cât şi de cei din afara ţării, iar salariul mediu net în domeniu este de 4.000 lei, potrivit unei platforme de recrutare online.

De la începutul anului şi până acum, 3.000 de joburi pentru acest sector au fost postate pe eJobs.ro iar 13,4% dintre acestea aparţin angajatorilor din străinătate, procent care depăşeşte media pieţei la nivel general, în condiţiile în care, pentru toate domeniile, doar 6,2% dintre joburi sunt peste hotare.

Cauze multiple

"Este o creştere continuă a nevoii de specialişti şi muncitori calificaţi pentru acest domeniu de activitate. O dată, pentru că sunt mulţi care aleg să plece şi să lucreze în străinătate şi, apoi, pentru că scade numărul de tineri instruiţi în şcoli de profil. În plus, pentru anumite meserii, precum cea de electrician, instalator ori mecanic auto, vedem tot mai multe cazuri în care aceşti specialişti aleg să lucreze pe cont propriu", a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Salarii de la 3500 la 7000 de lei

Potrivit datelor comparatorului salarial Salario, salariul mediu al celor care lucrează în service & reparaţii este de 4.000 de lei pe lună. Un mecanic auto câştigă, în medie, 3.500 de lei pe lună, la nivel naţional, în timp ce un vopsitor auto poate ajunge până la 5.000 de lei pe lună. Un tehnician depanator are o medie salarială netă de 3.500 de lei, iar un inginer depanator câştigă 7.000 de lei. Frigotehniştii, instalatorii sau electricienii sunt alte trei specializări căutate pentru care remuneraţia medie este cifrată la 4.000, 3.000, respectiv 3.500 de lei.

"Atunci când aceşti specialişti lucrează în sistem de freelancing, veniturile pe care le încasează depăşesc în aproape toate cazurile 5.000 de lei pe lună, în funcţie de numărul de lucrări preluate şi de complexitatea acestora. Iar pentru cei care lucrează în străinătate, vorbim despre salarii care pleacă de la 1.500 de euro, net. Pentru că sunt joburi care cer competenţe tehnice foarte specifice care sunt din ce în ce mai greu de găsit în piaţă, chiar şi în cazul acelor poziţii entry level care nu necesită studii superioare, media salarială netă, la nivel naţional este de 3.200 de lei", a adăugat Roxana Drăghici.

1000 de locuri de muncă

Alte poziţii pentru care au fost introduse salarii în Salario sunt inginer auto (4.500 de lei), electrician auto (4.000 de lei), consilier service (3.200 de lei), inginer de depanare (7.000 de lei), tehnician de diagnoză auto (5.000 de lei) sau alpinist utilitar (5.000 de lei). În acest moment, 1.000 de locuri de muncă pentru cei specializaţi în service & reparaţii sunt disponibile pe eJobs.ro.

Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajaţii din service & reparaţii sunt pentru operator calculator (2.200 de lei), casier (2.500 de lei), strungar (3.000 de lei), consilier service (3.100 de lei) şi operator CNC (3.200 de lei).

Unde se câștigă cel mai bine

Oraşele cu cele mai mici salarii medii nete din sector sunt Slobozia (2.100 de lei), Alba Iulia (2.460 de lei), Târgu Jiu (2.500 de lei), Mangalia (2.620 de lei) şi Satu Mare (2.800 de lei), iar oraşele cu cele mai mari salarii medii din domeniu sunt Bucureşti (4.250 de lei), Cluj - Napoca (4.000 de lei), Braşov (3.900 de lei), Sibiu (3.700 de lei) şi Timişoara (3.600 de lei).

Poziţiile pentru care s-au înregistrat cele mai mari valori salariale din acest domeniu sunt director tehnic (salariul mediu net la nivel naţional - 6.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario - 14.800 lei), inginer auto (salariul mediu net la nivel naţional - 4.500 de lei, salariul maxim introdus în Salario - 12.000 lei), inginer mecanic: (salariul mediu net la nivel naţional - 4.500 de lei, salariul maxim introdus în Salario - 10.000 de lei), inginer electric (salariul mediu net la nivel naţional - 4.500 de lei, salariul maxim introdus în Salario - 8.800 lei) şi mecanic auto (salariul mediu net la nivel naţional - 3.500 lei, salariul maxim introdus în Salario - 8.000 lei).

În acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile 29.000 de locuri de muncă. Peste 550.000 de specialişti şi-au introdus veniturile până în prezent în Salario comparatorul de salarii marca eJobs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel