COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Potrivit unui comunicat al CE, noile norme, adoptate în unanimitate de toate statele membre și bazate pe o propunere a Comisiei din 28 octombrie, sunt menite să ofere un acces mai bun și mai ieftin la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea și tratarea coronavirusului.
„Acordul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi achiziționate fără TVA în întreaga UE. Îi felicit pe toți cei implicați pentru adoptarea extrem de rapidă a noilor norme, care vor contribui la ieftinirea atât a vaccinurilor, cât și a kiturilor de testare. Introducerea cu succes a acestor vaccinuri este esențială pentru ca Europa să depășească această pandemie: aceasta va fi prioritatea numărul unu pentru lunile următoare”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.
Măsurile vor permite țărilor UE să instituie o scutire temporară de TVA pentru vaccinurile și kiturile de testare vândute spitalelor, medicilor și persoanelor fizice, precum și pentru serviciile conexe.
Vaccinul SALVATOR! Care este efectul PROTECTOR? Cum ne APĂRĂ
În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse. În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, atât pentru vaccinuri, cât și pentru kiturile de testare, dacă doresc acest lucru.
„Pandemia de coronavirus a solicitat un răspuns extraordinar din partea autorităților în toate domeniile de politică. În prezent, Comisia își intensifică eforturile de pregătire pentru introducerea de noi vaccinuri în UE, în special în urma recentelor anunțuri inovatoare ale actorilor din sectorul farmaceutic la nivel mondial”, se mai arată în comunicatul CE.
Conform acestuia, normele se vor aplica din ziua următoare datei publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022 sau până când se ajunge la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la cotele de TVA, în cazul în care acordul survine mai devreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...