Sporuri salariale diferențiate. De la 30% în jos. Cine sunt beneficiarii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022 / Foto: Oana Pavelescu
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022 / Foto: Oana Pavelescu
Oficializat încă de săptămâna trecută, Ordinul comun al Ministerului Sănătății, al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Finanțelor stabilește regulile în virtutea cărora personalul medical implicat direct în lupta împotriva noului coronavirus va beneficia de un spor de până la 30%. 

Un cuantum care nu va fi acordat însă tuturor celor vizați de respectivul act normativ, el urmând să fie diferențiat în funcție de gradul de risc la care se expune personalul în cauză.

1. Cum se acordă

- se stabilește prin adăugarea unei valori procentuale la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție din luna pentru care se poate acorda sporul;

- sporul nu se va lua în considerare la identificarea limitei prevăzută de legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice la capitolul sporuri;

- se va ține cont de numărul de ore efectuate în activitatea riscantă - pentru care se adaugă sporul. 

Cine beneficiază de spor

2. Categoriile de personal care va beneficia de sporul de până în 30%:

  • personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare;
  • personalul de specialitate din farmacii comunitare;
  • personalul de specialitate din cabinete de medicină de familie;
  • personalul de specialitate din din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și
  • personalul de specialitate din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19.

De spor mai beneficiază:

  • cadrele militare - paramedici și personal medical - din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operațională a Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19;
  • personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale și
  • tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și Sporuri salariale. Propunerea legislativă a trecut de Parlament

3. Care sunt procentele:

- sporul maxim, de 30%, se acordă celor care lucrează cu pacienți simptomatici cu forme medii sau severe. Dacă forma este diferită decât precedentele două, sporul va fi de 25%. 

- sporul de 20% este dedicat: personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport, care asigură asistență medicală pacienților suspecți cu virusul SARS- CoV-2, ce implică un contact direct cu pacientul; 

- personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanță;cadrele militare menționate anterior; personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD, menționat mai sus.

- sporul de 15% este destinat, după cum notează Avocatnet, personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și/sau de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, precum și cel care, în vederea realizării diagnosticului pozitiv de COVID-19, prelucrează sau transportă în vederea prelucrării probele recoltate de la pacienți suspecți sau testați pozitiv de coronavirus.

- sportul de 10% este pentru personalul din unitățile medicale dedicate în întregime tratării coronavirus, pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2.

- sporul de 5% se acordă personalului din unitățile medicale dedicate parțial tratării coronavirus și unde există cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect de coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel