Spray-ul pentru alimente, inventat de portughezi

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bistro
Bistro
O echipă de cercetători portughezi au inventat un spray protector pentru păstrarea alimentelor ca alternativă pentru folia de plastic, transmite agenția EFE. Spray-ul este realizat pe bază de extract de plante și reduce oxidarea alimentelor și asigură păstrarea lor pentru perioade mai mari de timp.

Iniţiativa a apărut după mai mulţi ani de investigaţie şi teste realizate de cercetători de la Centro de Investigaçao de Montanha (CIMO) din oraşul Bragança (nordul-estul Portugaliei), a explicat EFE Isabel Ferreira, coordonatoarea studiului.

Elementul cheie este un extract dintr-o plantă obişnuită şi un polimer de alge de la care s-a pornit pentru dezvoltarea acestui spray cu care se dă peste alimente solide, pentru a le proteja şi conserva o perioadă de timp mai îndelungată.

"Deocamdată nu putem dezvălui formula nici planta de la care se obţine extractul", a declarat Ferreira, având în vedere că procesul de înregistrare a patentului încă nu a fost încheiat.

Denumit 'Spraysafe' acest nou tip de tehnologie, realizat pe bază de extracte de plante cu capacitate antioxidantă, este totodată un bun conservant şi un antimicrobian. Toate ingredientele sale sunt pe bază naturală, fiind astfel sustenabil.

Citește și: România are în sfârșit o lege anti-risipă. Care sunt beneficiile

"Cum toate extractele din plante sunt antioxidante, sprayul reduce oxidarea alimentelor", astfel încât acestea nu mai devin râncede, a spus Ferreira. Un alt beneficiu este "capacitatea sa antimicrobiană care reduce dezvoltarea mucegaiului şi bacteriilor". De asemenea, sprayul "impermeabilizează" alimentele şi le reduce deshidratarea, astfel încât îşi menţin mai bine proprietăţile şi aroma.

Deocamdată sprayul trebuie să treacă printr-un proces de aprobare din partea organelor oficiale portugheze şi al autorităţilor europene, mai exact al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară - cea din urmă care îşi va da avizul pentru a putea fi comercializat.

În timpul testării sale, cercetătorii au observat că alimente precum ciupercile sau hrana rece îşi păstrează mai bine proprietăţile după ce sunt tratate cu 'Spraysafe'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel