"Squid Game" e pe bune în China. Cum folosesc escrocii metodele din celebrul serial pentru a păcăli oamenii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Celebrul serial Squid Game are un echivalent, din păcate în viaţa reală, în China.

În China, o versiune proprie a conceptului „Squid Game” este folosită de escroci care profită de cei aflați în dificultăți financiare, promițând premii în bani, restructurarea datoriilor și alte scheme care nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, transmite Reuters.

Spre deosebire de serialul distopic sud-coreean, care revine pe ecrane joi cu un al doilea sezon, participanții chinezi la provocările de „auto-disciplină” nu își riscă viața dacă pierd. Totuși, unele instanțe au descoperit că participanții la așa-numitele provocări de izolare – care plătesc sute de dolari pentru a rămâne într-o cameră timp de mai multe zile, respectând reguli stricte în speranța de a câștiga până la 1 milion de yuani (140.000 de dolari) – sunt victime ale unor escrocherii. Autoritățile de reglementare avertizează și în privința schemelor dubioase de eliminare a datoriilor.

Provocările de izolare, promovate frecvent pe Douyin (versiunea chineză a TikTok), au câștigat popularitate în acest an, pe fondul încetinirii economiei chineze. În trimestrul al treilea, economia a crescut în cel mai lent ritm din ultimul an, ceea ce a determinat autoritățile să promită măsuri pentru a sprijini veniturile gospodăriilor.

Regulile acestor provocări includ detalii stricte, cum ar fi pauze de toaletă care nu depășesc 15 minute și interdicții de a atinge ceasul de alarmă de mai mult de două ori pe zi. Mulți participanți contestă eliminarea lor încă din prima zi pentru încălcări surprinse de camerele de supraveghere, pe care le consideră nedrepte.

În octombrie, un tribunal din provincia Shandong a ordonat unui organizator să returneze unui participant numit Sun suma de 5.400 de yuani (740 de dolari) plătită ca taxă de înscriere. Instanța a decis că contractul era incorect și „încălca ordinea publică și bunele moravuri”. Sun încerca să câștige 250.000 de yuani rezistând 30 de zile într-o provocare de izolare cu reguli stricte, care interziceau fumatul, utilizarea dispozitivelor electronice, consumul de alcool și contactul cu persoane din afara camerei. Organizatorii au eliminat participantul în a treia zi, susținând că acesta și-a acoperit fața cu o pernă, încălcând regula de a nu ascunde fața.

Administrația Cyberspațiului din China și ByteDance, compania care deține Douyin, nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.

Pe de altă parte, Administrația Națională de Reglementare Financiară (NFRA) a avertizat marți publicul să nu cadă în plasa „intermediarilor de datorii” care pretind că ajută la restructurarea împrumuturilor sau la îmbunătățirea scorului de credit. Acești intermediari promovează servicii prin telefon, mesaje, pliante și reclame pe rețelele sociale, promițând obținerea de noi credite sau fonduri temporare, dar serviciile sunt însoțite de taxe ridicate, care ajung până la 12% din valoarea împrumutului, potrivit publicației National Business Daily.

O altă schemă implică taxe mari pentru presupusa reparare a istoricului de credit al datornicilor, însă NFRA avertizează că aceste servicii pot duce la scurgerea sau vânzarea informațiilor personale ale debitorilor.

În noiembrie, creditele acordate gospodăriilor din China însumau 82,47 trilioane de yuani (11,3 trilioane de dolari), conform datelor băncii centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / sursa foto: Freepik.com
Mark Zuckerberg / Foto: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Guvern sediu2
Foto ilustrativ: pixabay
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Iulian Stanciu
Foto: Freepik.com
Donald Trump vorbește la telefon
Ursula van der Leyen
Panou electric / Foto: Freepik
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Completare documente / FOTO: Freepik
Bani

Curs BNR. Dolarul crește, aurul se ieftinește

Banca Națională a României a publicat cursul leului,...

Simona Bucura-Oprescu / Foto: Ministerul Muncii
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik

pixel