Reducerea finanțării publice și desființarea comitetelor consultative riscă să afecteze grav calitatea datelor oficiale esențiale pentru piețe și politici
Tăierile bugetare profunde anunțate de administrația Trump asupra instituțiilor federale și a programelor de cercetare provoacă îngrijorare în rândul economiștilor americani, care avertizează că „standardul de aur” al statisticilor economice ale SUA ar putea fi serios compromis. Potrivit unei analize publicate de Financial Times, reducerea drastică a resurselor alocate birourilor de statistică riscă să afecteze date-cheie precum rata șomajului, inflația și PIB-ul – indicatori esențiali care pot mișca piețele financiare de 105.000 de miliarde de dolari într-o fracțiune de secundă.
Un pericol pentru încrederea globală în economia americană
„Toate aceste tăieri de finanțare, inclusiv cele din partea Departamentului pentru Comerț, pot reprezenta lovituri fatale pentru operațiunile statistice deja suprasolicitate”, a declarat Ricardo Reis, profesor la London School of Economics și consultant pentru Federal Reserve Bank of Richmond.
Administrația Trump a desființat deja Comitetul consultativ federal pentru statisticile economice (FESAC), o mișcare care a stârnit reacții negative în rândul experților. Potrivit unui sondaj realizat de Financial Times și Chicago Booth School of Business, peste 90% dintre economiștii consultați și-au exprimat îngrijorarea față de degradarea calității datelor economice oficiale.
Manipularea politicii economice?
Mai mult, secretarul comerțului, Howard Lutnick, a sugerat recent crearea unui nou indicator de PIB care să excludă cheltuielile guvernamentale, o abatere de la standardele internaționale în domeniu. Această inițiativă a stârnit temeri privind posibila politizare a raportărilor economice.
„SUA au fost întotdeauna standardul de aur în ceea ce privește datele – fie că vorbim despre PIB, forță de muncă sau prețuri. Această reputație s-a bazat pe susținerea constantă a unor date precise, sprijinite de guvern și societate”, a subliniat Stephen Cecchetti, fost oficial al Băncii Reglementelor Internaționale.
Tensiune între promisiunile fiscale și sprijinul electoral
În același timp, administrația Trump se confruntă cu o dilemă tot mai evidentă: cum să împace cerințele austerității fiscale și ale aliaților săi miliardari, care cer reducerea drastică a aparatului guvernamental, cu dependența crescândă a electoratului MAGA de programele guvernamentale, precum Medicaid.
În Louisiana, una dintre cele mai sărace state din SUA și cu un procent ridicat de beneficiari ai Medicaid, medicii și managerii spitalelor avertizează că peste 40 de spitale riscă închiderea dacă finanțarea se reduce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cele mai mari firme care se...
Statistică a Autorităţii de...
China își intensifică...
Imaginați-vă că survolați Outback-ul australian....
Statele membre UE analizează...
Revoluție în stocarea energiei,...
Poluare în Parcul Municipal...
A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru...
Grupaj de ştiri.
Lansat vineri, InZOI a ajuns...
Elon Musk vizitează CIA pentru...
Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și...
Se schimbă tarifele pentru...
Lanțul de fast-food Sukiya...
Guvernul adoptă o ordonanță de urgență care reformează...
Racheta Spectrum, dezvoltată de...
Ministrul Energiei a comentat,...
Vineri, bursele mondiale au...
Criza ouălor din SUA devine tot...
Piața valutară a fost marcată de incertitudinile...
După ce deputații germani au...