Statele NATO vor discuta despre ţinta privind cheltuielile militare

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Statele NATO vor discuta despre ţinta privind cheltuielile militare
Statele NATO vor discuta despre ţinta privind cheltuielile militare
Ţările membre NATO vor discuta în lunile următoare despre ţintele privind cheltuielile militare, în contextul în care mai multe state aliate au cerut ca nivelul bugetului militar de 2% din PIB să devină un prag minim, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit DPA.

''Unii aliaţi sunt ferm în favoarea transformării actualei ţinte de 2% într-un nivel minim'', a declarat Stoltenberg într-un interviu publicat marţi de agenţia de presă germană.

În calitate de preşedinte al Consiliului Nord-Atlantic, înaltul oficial aliat va conduce aceste negocieri. ''Ne vom întâlni, vom avea întâlniri ministeriale, vom avea discuţii în capitale'', a afirmat el, adăugând că este sigur că se va ajunge la un acord până la viitorul summit periodic al NATO, prevăzut pentru 11 şi 12 iulie în capitala lituaniană Vilnius.

Potrivit actualei ţinte, statelor membre NATO li se cere să se apropie până în 2024 de alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Obiectivul a fost convenit la summitul NATO din Ţara Galilor, desfăşurat în septembrie 2014, la câteva luni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Jens Stoltenberg nu a specificat care ţări au cerut ridicarea pragului cheltuielilor militare, dar recent Polonia, Lituania şi Marea Britanie s-au pronunţat în favoarea adoptării unor ţinte mai stricte, în contextul agresiunii militare nejustificate şi neprovocate declanşate de Rusia contra Ucrainei vecine.

Germania şi alte ţări, precum Belgia şi Canada, s-ar opune acestei abordări. Până în prezent, ele au cheltuit pentru apărare semnificativ mai puţin decât 2% din PIB, cum este cazul Germaniei, care în 2022 a alocat 1,44% din PIB pentru domeniul apărării.

Disputa privind bugetul alocat apărării de statele membre NATO a escaladat mai ales în timpul mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, care a acuzat aliaţi europeni precum Germania că nu îşi asumă responsabilităţi pe măsura avantajelor apartenenţei la Alianţă şi chiar a ameninţat cu retragerea Statelor Unite din organizaţie.

Impozit locuinţă, teren, auto - 2023. Până la ce dată poate fi plătit cu reducere

Prima zi lucrătoare a noului an aduce, de fiecare dată, cozi la birourile de taxe şi impozite ale primăriilor, formate de către cei care doresc să beneficieze de reducerea ce poate ajunge până la 10%. Însă lucrurile nu sunt atât de strânse din punct de vedere al perioadei în care se poate primi această bonificaţie.

Ce prevede Codul Fiscal

Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Impozitul pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe teren, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...


pixel