Statutul BNR se modifică. Cât aur vom ține în afara granițelor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Nationala a României
Banca Nationala a României
Senatul urmează să aprobe, luni, procedura de urgenţă pentru dezbaterea și adoptarea propunerii legislative privind Statutul Băncii Naționale a României.

În expunerea de motive se spune că dat fiind tendința pozitivă a economiei din România ”creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale.”

”În acest context, apreciem că se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur, deţinute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur şi operaţiuni externe. Din informaţiile deţinute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispoziţiilor legale, se găseşte în preporţie de circa 65% în străinătate”. În textul expunerii se mai explică faptul că pentru această cantitate, BNR ”nu mai realizează nici un fel de venituri (specifice operaţiunilor speciale de tranzacţionare, inclusiv prin constituirea de garanţii) ci, dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare.”

Citește și Adrian Vasilescu explică ce pași sunt necesari pentru a muta rezerva de aur

În textul respectv se mai explică și că ”Deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod, necesar, interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice.”

În noul text al legii se adaugă un paragraf în care se spune clar că ”Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv in scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel