Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Astfel, potrivit proiectului de act normativ, grefierii nu vor să mai facă parte din personalul “auxiliar”, deoarece munca lor este eminamente juridică, astfel că o sintagmă mai potrivită ar fi “personal de specialitate judiciară”.
Pe de altă parte, ocuparea posturilor vacante să nu se va mai face prin repartizare, o dată pe an, de la Școala Națională de Grefieri, ci individual, de fiecare unitate de parchet sau instanță în parte, atunci când posturile sunt vacante. La concurs ar urma să candideze doar grefierii care au studii superioare juridice, cel puțin 3 ani de activitate într-o funcție juridică, iar după ocuparea postului, să urmeze obligatoriu un curs de 3 luni de formare profesională. Pe durata cursurilor, cazarea și diurna vor fi asigurate din bugetul Școlii.
Ca atare, alineatul (1) din articolul 25 din Legea nr.567/2004, va avea următorul cuprins: “Art.25 – (1) In perioada studiilor, Şcoala Naţională de Grefieri acordă cursanţilor o indemnizaţie lunară de cursant, în cuantum egal cu salariul de bază brut pentru funcţia de grefier debutant.”
De asemenea, alineatul (3) de la articolul 26, devine “perioada de şcolarizare prevăzută în contractul de şcolarizare va fi asimilată vechimii în specialitate.”
Citește și Pensii pentru notarii publici. Senatorii au adoptat un document
Modificări sunt prevăzute și în cazul formatorilor și profesorilor care vor preda la Școala Națională de Grefieri și care vor avea mai multe beneficii. În acest sens, alineatul (2) de la articolul 19 se va preciza că salarizarea personalului de instruire al Şcolii Naţionale de Grefieri la plata cu ora ”se face în funcţie de numărul de ore de activităţi de formare susţinute, de indemnizaţia brută lunară a funcţiei de judecător de curte de apel şi de norma didactică pentru activităţile de formare organizate de Şcoala Naţională de Grefieri.”
În ceea ce privește norma didactică, aceasta se va cuantifica în ore convenţionale şi va fi de cel mult 16 ore fizice săptămânal, prin raportare la anul de formare.
În același timp, activităţile de formare iniţială, continuă sau de formare a formatorilor se va cuantifica în ore convenţionale astfel:
a) în cazul activităţilor de predare (conferinţe), orele efectuate se înmulţesc cu coeficient de 2,5;
b) în cazul activităţilor de seminar, precum şi a altor activităţi didactice sau conexe procesului de formare, orele efectuate se înmulţesc cu un coeficient de 1,5;
c) celelalte activităţi specifice formării vor fi cuantificate pe baza unei metodologii aprobate de Consiliul de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...