Stocurile de gaze ale României: Declarația momentului
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Subiectul a fost dezbătut în ședința de Guvern de astăzi
Subiectul a fost dezbătut în ședința de Guvern de astăzi
În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, ministrul Energiei a prezentat situația pe acest palier. 

România este "peste" graficul asumat în faţa Comisiei Europene în privinţa stocurilor de gaze naturale, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că, miercuri dimineaţă, rezerva ţării noastre se cifra la 1,826 miliarde de metri cubi, cu un grad de umplere total de 59,48%.

"Cu privire la rezerva de gaze naturale, astăzi dimineaţă, la ora 8,00, aveam un stoc 1,826 miliarde de metri cubi, adică un grad de umplere total de 59,48%. Suntem peste graficul asumat în faţa Comisie Europene. Am depăşit inclusiv ţinta pe care trebuia să o avem la data de 1 septembrie 2022, respectiv 57%. Ne dorim să depăşim cu mult ţinta de 80% la data de 1 noiembrie", a precizat Popescu, în cadrul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului, fluxurile de gaze de intrare în România sunt în parametri normali.

"Nu am observat absolut nicio scădere de fluxuri, atât pe zona de sud, cât şi pe zona de vest a României. De aceea, gradul de umplere este într-un ritm susţinut. Suntem în continuare în discuţii spre finalizare şi discutăm despre aducerea unor cantităţi de gaze atât din Azerbaidjan, cât şi din Statele Unite ale Americii şi Emiratele Arabe Unite. Discutăm, în principal, în momentul de faţă, cu privire la tranzitul acestor gaze prin diverse state: Turcia, Bulgaria, Grecia şi descărcarea gazului lichefiat în porturile din Grecia sau Turcia. Când vom finaliza toate aceste aspecte vom anunţa public", a completat Virgil Popescu. 

Citește și Noua explozie a prețului la gaze a sunat alarma. Expert: UE, G7 încep să se trezească

Marți, premierul Nicolae Ciucă anunța că, în ședința de astăzi, Guvernul va aproba proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere, prin modificarea Legii 85/2018, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Cel de-al treilea subiect al agendei noastre este cel al energiei. Avem un proiect de lege prin care modificăm Legea 85 din 2018 privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere".

În completare, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat detalii despre proiectul de act normativ, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană.

"Proiectul de lege transpune Directiva 2018/1581 a Comisiei Europene, pentru care România a fost pusă în întârziere. Este vorba de modificarea Legii 85/2018 cu privire la modalităţile de calcul şi obligaţiile de stocare. Este o lege mai mult tehnică, dar, care, în principal, asigură o uniformitate la nivel european, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic şi se menţin în mod continuu pe o perioadă de 12 luni la această valoare. Operativitate în stabilire şi verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligaţiei de stocare, dispunerea de măsuri operative pentru completarea nivelurilor stocurilor, dacă este cazul, majorarea la 1.000 de tone a pragului pentru care se introduce obligaţia constituirii şi menţinerii stocurilor minime, tocmai pentru a fi mai uşor gestionabile", a arătat Popescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel