Strânsă cu uşa, Banca Rusiei le-a spus creditorilor să mai aştepte cu plata dividendelor şi a bonusurilor
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto ilustrativ: Polina Tankilevitch - Pexels
Foto ilustrativ: Polina Tankilevitch - Pexels
Banca Centrală a Rusiei a făcut un anunţ care nu va conveni creditorilor săi. 

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că le-a spus creditorilor să ia în considerare amânarea dividendelor şi a plăţii bonusurilor către directori, după ce a anunţat măsuri pentru atenuarea reglementărilor din sectorul bancar, transmite Reuters.

Instituţia a acordat băncilor lichidităţi suplimentare, extinzând sprijinul pentru sectorul bancar, afectat de sancţiunile impuse Rusiei de Occident, după invadarea Ucrainei.

Joi, Banca Centrală a Rusiei a intervenit pe pieţele valutare pentru a "stabiliza situaţia", după căderea rublei.

"Banca Rusiei va asigura menţinerea stabilităţii financiare şi continuitatea operaţiunilor instituţiilor financiare, utilizând toate instrumentele necesare", potrivit unui comunicat de presă, instituţia dând asigurări că "are planuri clare de acţiune pentru toate scenariile".

Separat, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că clienţii unor instituţii financiare ruseşti supuse sancţiunilor occidentale nu vor mai putea folosi peste hotare cardurile lor sau sistemele de plăţi mobile de la Apple şi Google.

Potrivit instituţiei, cardurile de debit şi de credit ale băncilor sancţionate - VTB, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank şi Otkritie Bank - vor funcţiona în Rusia fără restricţii.

Banca Rusiei nu a făcut referire la cel mai mare creditor al ţării, Sberbank, care joi anunţa că operează normal şi studiază implicaţiile sancţiunilor.

Trezoreria SUA a informat joi că băncile americane trebuie să rupă în termen de 30 de zile legăturile cu Sberbank, iar Marea Britanie a impus îngheţarea activelor marilor bănci ruseşti.

Sberbank are aproape 102 milioane de clienţi în Rusia şi este prezentă în 17 alte ţări. La începutul acestui an Rusia avea 370 de bănci, potrivit Agerpres.

 

Citeşte şi: Ce este Swift și de ce Biden vrea să elimine Rusia din acest sistem

 

Swift, care este acronim pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), este ca un Gmail al serviciilor bancare globale. Acesta livrează mesaje securizate între peste 11.000 de instituții și companii financiare, în peste 200 de țări și teritorii. Traficul de mesaje - 42 de milioane pe zi în medie anul trecut - include ordine și confirmări pentru plăți, tranzacții și schimburi valutare. Cooperativa deținută de membrii săi, cu sediul în apropiere de Bruxelles, a fost înființată în 1973 pentru a pune capăt dependenței de sistemul telex. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel