Strategia globală de tranziție energetică „este un eșec”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Saudi Aramco / FOTO: Site-ul oficial al companiei saudite
Saudi Aramco / FOTO: Site-ul oficial al companiei saudite
Actuala strategie de tranziție energetică „este un eșec”. În orice caz, așa gândește și declară șeful gigantului petrolier saudit Aramco. De văzut cum a ajuns el la această concluzie. 

„Actuala strategie de tranziție (energetică) este un eșec evident pe cele mai multe fronturi”, a susținut Amin Nasser, într-un interviu public organizat în marja conferinței mondiale a energiei, CERAWeek, desfășurată la Houston (Texas). 

Argumentându-și punctul de vedere, șeful Saudi Aramco a subliniat că anul trecut consumul global de energie s-a bazat în proporție de 82% pe combustibili fosili, potrivit unui raport al companiei KPMG.

El a reamintit, de asemenea, că, potrivit proiecțiilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), cererea de petrol este de așteptat să atingă un record în acest an. „Acesta nu este viitorul pe care l-au anunțat unii”, a insistat directorul general al companiei publice saudite. „Toate acestea întăresc teza conform căreia petrolul și gazele nu vor dispărea” din aprovizionarea cu energie „pentru o perioadă, și probabil nu în 2050”.

Venind, oarecum, să confirme cele spuse de Amin Nasser, directorul general al ExxonMobil, Darren Woods, a apreciat că, „așa cum arată lucrurile în prezent, nu suntem pe calea către zero emisii (gaze nete cu efect de seră) în 2050”. 

Abandonarea treptată a combustibililor fosili

Pentru șeful grupului petrolier american, „una dintre dificultățile” pe care lumea le întâmpină pentru a se apropia suficient de acest obiectiv, „este că, dacă societatea noastră vrea să-și reducă emisiile, nimeni nu vrea să plătească prețul acestui parcurs”. Pentru Amin Nasser, „în ciuda contribuției energiilor alternative la reducerea emisiilor, atunci când lumea se concentrează pe reducerea emisiilor de la combustibilii fosili, obține rezultate mult mai bune”.

Seful Saudi Aramco a luat ca exemplu tranzitia, în Statele Unite, de la cărbune la gaze naturale, acesta din urma producând aproximativ jumatate mai multe emisii de gaze cu efect de sera decat primul.

Compromisul la care s-a ajuns în decembrie la finalul marii conferințe globale privind climă COP28 deschide calea către abandonarea treptată a combustibililor fosili, principala cauză a încălzirii globale. 

„Propunerea mea este aceasta: ar trebui să lăsăm deoparte fantezia sfârșitului petrolului și gazelor”, a argumentat Amin Nasser. În schimb, lumea ar trebui „să investească în aceste surse de energie în mod adecvat, pentru a reflecta estimări realiste ale cererii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel